© jan van der perre

Beeldend kunstenaar en muzikant Jef Kersting op 90-jarige leeftijd overleden: “Een icoon”

Antwerpen verliest opnieuw een icoon in de kunstscène. Begin deze week is schilder, beeldhouwer, muzikant en kok Jef Kersting, ook bekend als Gregor Kartai, op 90-jarige leeftijd overleden.

Joris VAN DER AA

Jef Kersting, de vader van acteur Manou Kersting (55), is vooral bekend onder zijn artiestennaam Gregor Kartai. Kersting stond in de jaren vijftig mee aan de wieg van de Antwerpse kunstbewegingen G58 en de Nieuwe Vlaamse School. Als muzikant zette hij zigeunermuziek op de kaart en hij trad aan de zijde van Ferre Grignard op als violist in de legendarische concertzaal L’Olympia in Parijs. “Jef Kersting is een icoon van de Antwerpse kunst -en muziekscène”, zegt Adriaan Raemdonck van Galerie De Zwarte Panter. “Hij was een van de pioniers die de boel heeft laten bewegen.”

Twee oorlogen

Jef Kersting was een Nederlander die twee oorlogen meemaakte en na een wereldreis in Antwerpen neerstreek. Zijn restaurant De Zigeunerkelder aan de stadswaag werd een legendarische ontmoetingsplaats voor muzikanten en creatievelingen. Jef stond er niet alleen achter de kookpotten, hij zorgde ervoor dat er altijd muziek was. “Zelfs prins Charles zou er ooit incognito zijn geweest”, zegt acteur en zoon Manou Kersting. “Later heeft hij ook nog het Russische restaurant Slava gehad. Mijn vader was een speciaal figuur. Hij sprak in beelden, muziek en smaken. Als kinderen kregen we al die invloeden uit de hele wereld mee. Ik heb in zijn orkest meegespeeld als contrabassist. En ik heb op jonge leeftijd leren koken. In de jaren zeventig nam hij ons mee op reis in het Oostblok. We trokken rond in een oranje volkswagensbusje met een grote hoorn op het dak. Een reisplan had hij niet, maar wel een aantal bierkaartjes met adressen van muzikanten die hij kende.”

De jongste jaren verbleef Jef Kersting veel in het Franse pelgrimsdorpje Rocamadour, waar hij een groot huis en domein had, en waar hij kunstenaars van allerlei pluimage ontving. “We hebben er pas nog een fantastische vakantie doorgebracht”, zegt Kersting. “De laatste twee jaar ging het steeds minder met mijn vader, maar in die tijd zijn we wel heel close met hem geworden. We wisten dat hij niet lang meer had, maar daardoor hebben we op een heel mooie manier afscheid kunnen nemen.”

Manou Kersting is nu druk bezig met de voorbereiding van een afscheidsviering, met muzikanten en sprekers, die volgende week in het Elzenveld plaatsvindt. “We gaan er een spektakel van maken. Ik denk dat hij dat zo ook zou hebben gewild.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER