Francken wil boetes voor te lange beroepsprocedures

Staatssecretaris voor Asiel, Migratie en Administratieve Vereenvoudiging Theo Francken (N-VA) wil het voor illegalen moeilijker maken te blijven procederen tegen hun uitwijzing. Hij wil het eenvoudiger maken om wie onrechtmatig gebruikmaakt van beroepsprocedures, te beboeten, en ook de advocaten te bestraffen.
Staatssecretaris Francken (archieffoto).

Vaak worden meerdere gerechtelijke procedures opgestart om een repatriëring te verhinderen, regelmatig tot net voor het geplande vertrek van het vliegtuig. "Soms blijft men maar procederen, nieuw procedures opstarten, beroepsprocedures, soms ook een nieuwe asielaanvraag, net voor het vliegtuig moet vertrekken, wat dan natuurlijk niet kan doorgaan. Dat kost handenvol geld en uiteindelijk wordt altijd opnieuw die zaak maar bevestigd, zijnde dat hij moet vertrekken", zegt Francken. "En dat zijn spelletjes die heel veel geld kosten aan de belastingbetaler, en dat lost helemaal niets op, want het is alleen maar een uitstel van vertrek."

Vandaag kunnen al boetes tot 2.500 euro worden opgelegd, maar de procedures zijn duur en tijdrovend. Bovendien zijn de procedures vaak zinloos, want de illegale klagers hebben meestal geen geld om de boete te betalen.

Francken wil dan ook de procedure vereenvoudigen, zodat het gemakkelijk wordt om onterecht gebruik van de beroepsprocedure te sanctioneren. Ook wil hij het mogelijk maken advocaten die voortdurend onterecht procederen, financieel te straffen. Hij zal de balies vragen strenger op te treden tegen pro-Deoavocaten die oneigenlijk gebruik maken van de procedures.

1.000 extra plaatsen

Daarnaast gaat staatssecretaris Francken ook 1.000 extra plaatsen vragen in gesloten centra, waar mensen terechtkomen van wie de asielaanvraag is afgewezen en die zijn uitgewezen. 

Francken gaat volgende week of binnen twee weken een plan voorleggen aan de regering. Daarin vraagt hij geen verdubbeling van het aantal plaatsen, zoals hij eerder verkondigde, maar bovenop de bestaande 600 plaatsen, er tegen het einde van de legislatuur nog 1.000 plaatsen bij.

Hij denkt eraan om enkele leegstaande open opvangcentra voor kandidaat-asielzoekers om te vormen tot gesloten terugkeercentra.
Bovendien zal hij voorstellen om een nieuw gesloten centrum te bouwen in Antwerpen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) is dat idee alvast genegen.

Sinds de illegale Algerijn Khaled Babouri twee agentes zwaar toetakelde, is de uitwijzing van illegalen brandend actueel.

Meest gelezen