© EPA

© EPA

© Photo News

© Photo News

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

“Terreurcel Barcelona niet opgerold: politie nog op zoek naar twee tot drie verdachten”

Terreurgroep IS heeft de aanslag in Barcelona (opnieuw) opgeëist, net als de mislukte aanslag in Cambrils. Eerder kwam al een bekentenis van de terroristische beweging via IS-spreekbuis Amaq. Intussen meldt de Spaanse regering dat de terreurcel achter de aanslag is opgerold. De Catalaanse regering spreekt dat echter tegen.

lbo

“Verschillende jihadi’s voerden de aanslag in Barcelona en de mislukte aanslag in Cambrils uit, in twee groepen, ze namen de ‘kruisvaarders’ in het vizier”, zegt IS zaterdag in een verklaring op internet.

Die jihadi’s maakten deel uit van een grote terreurcel. De Spaanse regering gaat ervan uit dat die nu is opgerold. “We kunnen zeggen dat de cel van Barcelona volledig opgerold is. We gaan daarvan uit omdat bepaalde personen omgekomen zijn of werden opgepakt. Ook zijn verschillende identificaties uitgevoerd”, zegt Juan Ignacio Zoido, minister van Binnenlandse Zaken.

De Catalaanse regering spreekt dat echter tegen. Volgens hen is de terreurcel nog niet opgerold en zijn er vermoedelijk nog twee tot drie terroristen op vrije voeten, zo bevestigt Joaquím Fort, binnenlandminister van Catalonië. “Het onderzoek kan dus nog niet beëindigd worden. Onze agenten hebben nog heel wat werk voor de boeg.”

Volgens Albert Oliva, woordvoerder van de Catalaanse politie, hebben er de voorbije dagen ook al negen huiszoekingen plaatsgevonden.

Terreurniveau vier

De Spaanse regering behoudt het huidige terreurniveau, dat al twee jaar op het op een na hoogste niveau staat. Het zogenoemde niveau vier betekent dat er nog steeds een “aanzienlijk risico op een terroristische aanslag” bestaat. Voorzorgsmaatregelen worden wel verscherpt, maar om veiligheidsredenen wil Zoido daar niet over uitweiden. Wel zullen sowieso veiligheidsmaatregelen op toeristische plaatsen en op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen, verscherpt worden.

Bij de terreuraanslag in Barcelona kwamen 13 mensen om het leven toen een bestelwagen inreed op mensen op de Ramblas. Meer dan honderd mensen raakten gewond. Een paar uur later kon een aanslag verijdeld worden in Cambrils. Eén vrouw kwam daar wel om het leven. Vijf terroristen werden toen neergeschoten door de politie.

De bestuurder van de bestelwagen op de Ramblas is wel nog altijd voortvluchtig.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER