© Photo News

Red Panthers winnen meteen op EK hockey

De Belgische nationale vrouwenhockeyploeg (FIH 14) heeft zaterdag zijn eerste wedstrijd in groep A op het EK hockey in het Nederlandse Amstelveen met 6-0 (rust: 2-0) gewonnen van Tsjechië (FIH 24). De Red Panthers komen ook aan de leiding in de groep, in de openingswedstrijd van vrijdag haalde Nederland het met 3-1 van Spanje.

Louise Versavel opende na vier minuten reeds de score na een strafcorner, tien minuten later verdubbelde Jill Boon via een Tsjechische stick de score. Na de pauze lukte Versavel (31.) haar tweede van de namiddag, nadien zorgden Stéphanie Vanden Borre (44., sc), Anne-Sophie Weyns (48.) en Michelle Struijk (58.) voor de 6-0 eindstand.

Zondag tegen gastland Nederland

De eerstvolgende wedstrijd van de Panthers wordt zondag al gespeeld, dan staat er een Derby der Lage Landen op het programma tegen gastland Nederland, momenteel de nummer een van de wereld. De groepsfase wordt dinsdag afgesloten tegen Spanje (FIH 10). Groep B wordt gevormd door Engeland (FIH 2), Duitsland (FIH 7), Schotland (FIH 17) en Ierland (FIH 16).

© Photo News

Zowel in het mannen- als het vrouwentoernooi plaatst de top twee van elke groep zich voor de halve finales. De andere teams moeten het stellen met de klassementswedstrijden voor de plaatsen vijf tot acht. De Red Panthers kenden hoogtes en laagtes eind juni in de halve finale van de World League in Brussel en eindigden op een bescheiden achtste plaats. De EK-ambitie is het bewijzen van de progressie sinds de Nederlandse coach Niels Thijssen de groep in handen kreeg.

“Nog te veel afval in ons hockey”

“We wisten dat we tegen Tsjechië, de op papier zwakste ploeg van onze poule, veel goals moesten scoren”, legde Red Panther Alix Gerniers uit. “Maar daar zijn we tijdens het duel niet te veel mee bezig geweest. We hebben ons gefocust op ons spel en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Toch hadden we nog beter kunnen doen, want bij momenten zat er nog te veel afval in ons hockey.”

Zondag treffen de Panthers in hun tweede partij gastland Nederland, momenteel de nummer een van de wereld. “Dat wordt een moeilijkere opdracht”, beseft Gerniers. “Zij zijn tien keer sterker dan ons, maar wij zullen tonen dat we karakter hebben. Het zal erop aankomen om verdedigend bij de les te zijn.”

Elena Sotgiu en Aisling D’Hooghe zullen tegen Nederland, net zoals tegen de Tsjechen, het Belgische doel verdedigen. Sotgiu speelde het eerste en derde kwart, terwijl D’Hooghe het tweede en vierde kwart tussen de palen stond. “Ik was wat zenuwachtig omdat het mijn eerste basisplaats bij de nationale ploeg was, maar alles is prima verlopen”, blikte de 22-jarige Sotgiu terug. “Tegen Nederland zullen we het in principe op dezelfde manier doen, alleen zal Aisling aan de wedstrijd beginnen en ik het tweede en vierde kwart afwerken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer