SP.A’er verdacht van “beramen bomaanslag”

© Raymond Lemmens

Het Limburgse provincieraadslid Ahmed Koç (SP.A) wordt morgen op het politiekantoor in Beringen verwacht. “Ze verdenken me van het beramen van een bomaanslag en aanzetten tot haat en geweld”, zegt Koç. “Dit raakt me heel diep.”

Sylvie Van Ginneken

“Als dit bij de publieke opinie verspreid raakt, is het voor mij als politicus gedaan.” De SP.A’er Ahmet Koç wond er vrijdag geen doekjes om, in zijn gesprek met de Turkse staatsmedia. Het Limburgse provincieraadslid, dat zijn sympathie voor president Erdogan niet onder stoelen of banken steekt, moet zich maandag op het politiekantoor van Beringen verantwoorden naar aanleiding van de rellen in de stad na de mislukte staatsgreep in Turkije.

Die zouden op gang gekomen zijn na een pittig Facebookbericht van Koç: “Allah, bescherm ons tegen de landverraders. Mensen kom in opstand, verenig u, geef hen geen kansen.” Enkele uren na dat bericht stonden tientallen Turken op het punt om een gebouw te bestormen dat gelinkt wordt aan een Gülen-organisatie. Verschillende getuigen vertelden achteraf dat ze Koç brullend vooraan zagen lopen om de menigte Erdogan-aanhangers op te zwepen.

Op het politiekantoor van Beringen valt te horen dat verschillende personen die mogelijk betrokken waren bij de rellen, “uitgenodigd” worden voor een gesprek. “We moeten weten wat daar precies is gebeurd. Maar over de aard van de verdenkingen communiceren we niet”, zegt de politie.

Koç neemt nu op eigen initiatief de communicatie over van de politie en liet aan het Turkse staatsagentschap Anadolu Agency (AA) weten dat hij “verdacht wordt van het aanzetten tot haat en geweld en van het beramen van een bomaanslag”.

“Waarom ik met de Turkse media praat en niet meteen met de Belgische? Ik heb hier toch al duizend keer gezegd dat ik daar niet eens aanwezig was tijdens die rellen”, zegt Koç aan de telefoon. “Later ben ik wel samen met de imam naar de relschoppers gegaan om hen te kalmeren en zonder pardon naar huis te sturen.”

Wat de SP.A’er echter hoger zit, is dat hij wordt verdacht van terroristische motieven. “Ze zeggen dat ik een bomaanslag plan. Belachelijker kan niet meer”, fulmineert hij. “Dit raakt me als politicus en als voorbeeldfiguur die jongeren al 15 tot 16 jaar op het rechte pad wilt houden, diep. Ze maken van mij een terrorist. Begrijp je wat voor impact zoiets heeft op een mensenleven?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen