Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Zo maak je zélf de geliefde Zweedse gehaktballetjes

Ook zo verslingerd aan die Zweedse gehaktballetjes van ieders favoriete meubelwinkel? Goed nieuws: die zijn helemaal niet zo moeilijk zelf te maken, en sowieso een score bij het hele gezin. Je kan de kids zelfs mee de keuken in nemen, met hun kinderhandjes zullen ze maar al te graag de perfecte kleine gehaktballetjes rollen. En dan: smullen!

Wat heb je nodig?
500 g gemengd gehakt 
5 el paneermeel 
2 el gehakte peterselie 
1 tl gedroogde oregano 
1 ui, gesnipperd 
1 teentje knoflook, geperst 
1 ei 
250 ml runderbouillon 
2 el bloem 
100 ml room 
1 el ketchup 
1 el mosterd 
peper en zout 
boter

Zo maak je het: 
Stap 1: Meng het gehakt met de ui, het paneermeel, 2/3 van de peterselie, de oregano en de look. Doe er het ei bij en meng goed. 
Stap 2: Vorm kleine balletjes van het gehakt. Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes gaar en goudbruin. Haal de balletjes uit de pan. 
Stap 3: Doe de bloem in de pan en laat al roerend garen. Giet er de runderbouillon en room bij en laat al roerend indikken. Breng op smaak met de ketchup en mosterd. Kruid met peper en zout. 
Stap 4: Doe de balletjes terug in de pan. Werk af met de resterende peterselie. 
Lekker met aardappelpuree.

Nu je toch bezig bent, nog meer zin om balletjes te rollen?
Bekijk dan zeker deze gezonde balletjes van kip en rode biet!

Volg jij NINA al op Facebook? 
En ook NINA Kookt kan je op Facebook volgen.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel