Apparatuur valt uit in verkeerstoren van luchthaven Charleroi: “Door het oog van de naald gekropen”

In de verkeerstoren van Charleroi is de apparatuur zondagavond om 23.30 uur uitgevallen, zo meldt de vakbond ACV-Transcom. “We zijn door het oog van de naald gekropen. Als dit 15 minuten eerder was gebeurd , was een ongeval mogelijk geweest”, klinkt het.

pom, boj

De communicatie- en datalijnen vielen omstreeks 23.30 uur bijna allemaal uit op de luchtverkeerstoren van Brussels South Charleroi Airport. “Op dat moment was er nog één toestel in de lucht. Dit toestel werd door de deskundigheid van de luchtverkeersleiders en eigen hulpmiddelen zonder problemen aan de grond gezet. 15 minuten eerder waren een nog tien toestellen onderweg of aan het landen. Mocht dit incident zich dan hebben voorgedaan, was het risico op ongevallen exponentieel gestegen”, aldus de vakbond.

“We kenden al eerder soortgelijke incidenten. Telkens kregen we de belofte dat er de nodige stappen gingen ondernomen worden, zodanig dit niet langer kan gebeuren. We kunnen enkel vaststellen dat het systeem of de leveranciers van de netwerken hun belofte niet kunnen waarmaken. Extra investeringen en veel meer terug in eigen beheer organiseren is de enige garantie op de meest veilige en bedrijfszekere dienstverlening”, klinkt het nog.

“Als rijden zonder remmen”

De vakbonden klagen al langer de technische mankementen van de verkeerstoren aan. “Dit is vergelijkbaar als rijden met een wagen waar je niet zeker van bent dat de remmen wel werken als je wil stoppen. De stress die dit met zich meebrengt is enorm. “

Kurt Callaerts van ACV-vakbond Transcom zegt dat de verkeersleiders al lang schreeuwen om extra volk. “Zo werkt men op de toren van Charleroi al meer dan een jaar met een equivalent van 15,2 voltijdse werkkrachten, terwijl er 18 nodig zijn. De luchtverkeersleiders daar willen dat de luchthaven kan blijven functioneren daarom werken ze vaak tot 12 dagen na elkaar om dan in hun 2 dagen ‘rust’ ook nog te gaan helpen.”

97 miljoen investeringen

Dominique Dehaene, woordvoerder van Belgocontrol, erkent dat er gisterenavond technische problemen waren op Charleroi. “Het personeel heeft daar heel goed op gereageerd. In de loop van de nacht hebben onze technici de problemen verholpen. Ze kwamen er trouwens op uit dat een fout bij Proximus aan de basis lag van onze problemen”

De vakbonden klagen aan dat dit niet het eerste technische incident is. Ze voeren ook aan dat er een structureel personeelstekort is. Dominique Dehaene merkt op dat Belgocontrol 97 miljoen euro investeert, zowel in de apparatuur als in personeel. “We spreiden die investeringen tot 2020. Maar dit jaar doen we al de grootste injectie van 37 miljoen euro om de apparatuur te vernieuwen als om nieuwe medewerkers aan te trekken. We zijn in sneltempo bezig onze achterstand van de voorbije jaren aan het goedmaken. We kunnen dit doen doordat we eerst de foute strategische beslissingen uit het verleden hebben rechtgetrokken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen