Direct naar artikelinhoud
noord-korea

James Dresnok, de laatste Amerikaanse soldaat die naar Noord-Korea overliep, overleden

James Dresnok werd na zijn oversteek naar Noord-Korea een bekende ster in propagandafilms van het bewind.Beeld AFP

James Dresnok, een Amerikaanse soldaat die in 1962 overliep naar Noord-Korea, is vorig jaar op 74-jarige leeftijd overleden aan een beroerte. Dat zijn twee zonen dat nu pas bevestigen in een interview met een Noord-Koreaanse zender, is opvallend, schrijft de BBC.

In 1962, na de Koreaanse oorlog, liep Dresnok met een handvol Amerikaanse soldaten over naar Noord-Korea. Ze staken daarvoor een zwaar bewaakte, gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea over.

Dresnok was de laatst overlevende soldaat die zich nog in Noord-Korea bevond, nadat anderen stierven of terugkeerden naar de Verenigde Staten. Hij bouwde er een opmerkelijk leven op in de hoofdstad Pyongyang, waar hij onder meer een ster was in propagandafilms van het bewind. Hij huwde er een Roemeense vrouw, met wie hij twee zonen kreeg, Ted en James Jr. 

Vloeiend Koreaans

Die twee zonen bevestigen in een opgedoken filmpje van de staatszender Uriminzokkiri dat hun vader in november vorig jaar overleden is aan een beroerte. Beide zonen doen hun relaas in vloeiend Koreaans, en dragen daarbij een militair pak van het Koreaanse Volksleger, inclusief een badge van de Noord-Koreaanse stichter Kim Il-sung en zijn zoon en opvolger Kim Jong-il. 

James Jr. (L) en Ted (R) Dresnok.Beeld AFP

"Onze vader was in de armen van de republiek en kreeg enkel liefde en zorg van de partij tot zijn overlijden op 74-jarige leeftijd", zei Ted Dresnok. Hun vader, zo zei de oudste van twee, heeft hen "gevraagd de grote leider Kim Jong-un toegewijd te dienen". 

Lees verder onder de video.

Charles Jenkins

Waarom dit interview net nu vrijgegeven wordt, doet vragen rijzen. De voorbije weken liepen de spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten hoog op, met rakettesten, militaire oefeningen en verbaal spierbalgerol als gevolg.

Ook opvallend is dat de Amerikaanse krant Los Angeles Times vorige week nog een interview publiceerde met Charles Jenkins, een van de andere overlopers die uiteindelijk naar de VS wist terug te keren.