Beloften Claeys/De Borger en Van Zandweghe overleven voorwedstrijden WK roeien

Op het WK roeien in het Nederlandse Rotterdam hebben de Belgische beloften Ruben Claeys (KR Sport Gent) en Tom De Borger (TRT Hazewinkel) in de dubbeltwee en Niels Van Zandweghe (Brugse TR) in de lichte skiff hun voorwedstrijd overleefd.

Ruben Claeys en Tom De Borger werden derde in hun voorwedstrijd in de dubbeltwee. Het Gents-Willebroekse duo ging rustig van start, kwam na 500m als vierde door en had al snel door dat er tegen de Nederlanders Keijser-Wiersma en de Canadezen Vailey-Jones weinig in te brengen viel. Ze focusten dan op de Esten Suursild-Martin en nestelden zich halfweg op de fel begeerde derde plaats, die hen nog net een ticket voor de halve finales kon opleveren. De Belgen telden op 500m van het einde amper één tiende van een seconde voorsprong op de Esten, maar onze landgenoten konden in de slotmeters dat kloofje verder uitdiepen tot iets meer dan één seconde. Het Nederlandse duo (6:26.60) haalde het na 2000m voor de Canadezen (6:29.38). Claeys en De Borger (6:35.27) realiseerden de elfde tijd op vijftien teams en varen dinsdag om 16u10 hun halve finale.

Niels Van Zandweghe won vervolgens zijn voorwedstrijd in de skiff bij de lichtgewichten. Van Zandweghe sprintte zich van bij het begin naar de koppositie. Zijn concurrenten klampten verwoed aan, maar met een snelle laatste 500m roeide de Bruggeling de Mexicaan Alexis Lopez Garcia en de Italiaan Federico Gherzi op respectievelijk ruim drie en zeven seconden. Hij legde de 2000m af in 7:06.410, de snelste chrono van alle deelnemers. De eerste vier plaatsten zich rechtstreeks voor de kwartfinales. Van Zandweghe roeit zijn kwartfinale dinsdagochtend rond 10u30.

Aurélien Goubau (UN Brussel) en Ruben Somers (Antwerpse Roeivereniging) slaagden er niet in zich rechtstreeks te plaatsen voor de volgende ronde in de lichte dubbeltwee. De Belgen wisten dat ze zich daarvoor bij de eerste twee moesten roeien. Het Brussels-Antwerps duo nestelde zich dan ook meteen op die vereiste tweede plaats. De vijf teams kwamen het 500m-punt binnen dezelfde seconde door. Toen sloegen de Serviërs Josic-Jovanovic een kleine kloof, de Belgen en de Slowaken Zelinka-Vanco volgden op anderhalve seconde, de andere teams losten de rol. Op 500m van het einde volgden onze landgenoten nog steeds op minder dan één seconde van de Slowaken. Zelinka en Vanco gingen dan zo fel te keer dat ze niet alleen de Belgen definitief naar de derde plaats verwezen, ze snelden in de slotmeters ook de Serviërs Josic-Jovanovic voorbij en sloten de voorwedstrijd verrassend als winnaars af. Goubau en Somers finishten in 6:38.690 zo’n vijf seconden na beide teams, maar mogen met een tiende besttijd op twintig teams de herkansingen met vertrouwen tegemoet zien. De Belgen roeien die tweedekansrace maandag om 10u40.

Deze WK-editie bestaat uit drie luiken: één voor senioren in niet-olympische nummers, het WK U23 en het WK voor junioren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer