Direct naar artikelinhoud
Update

Nog honderdtal vluchten met vertraging op Brussels Airport

Nog honderdtal vluchten met vertraging op Brussels Airport
Beeld photo_news

Er wordt weer gewerkt bij bagageafhandelaar Swissport. Dat bevestigen Brussels Airport en de vakbonden vanochtend. Omdat er nog een serieuze achterstand moet worden weggewerkt, moeten reizigers rekening blijven houden met vertragingen en mogelijk nog geannuleerde vluchten. Een honderdtal vluchten is al getroffen door vertragingen.

De vakbonden en de directie van Swissport hebben vanochtend een voorakkoord bereikt. "We hebben de mensen kunnen overtuigen om het werk te hervatten", zegt Kurt Callaerts van vakbond ACV Transcom. "Het is een heel verhitte discussie geweest. We hopen dat de directie van Swissport de afspraken zeer strikt zal naleven. In het het verleden heeft de directie niet altijd even goed de sectorale cao's gevolgd."

Problemen met bagage
Vandaag liggen door de staking die gisterenochtend uitbrak, nog 10.000 stuks onbehandelde ruimbagage op de luchthaven. De luchthaven raadt daarom de reizigers voor de hele dag handbagage aan, dus ook nu Swissport opnieuw aan de slag is gegaan. "Alles zal nog niet meteen perfect verlopen", zegt woordvoerster Florence Muls van Brussels Airport. 

Vertragingen
Brussels Airlines, de belangrijkste klant van Swissport op Zaventem, bevestigt dat advies. "Reizigers moeten rekening houden met de impact van de staking en de opgelopen achterstand", zegt woordvoerster Kim Daenen. "Mogelijk zullen we nog vluchten moeten annuleren." Reizigers kunnen best de website van de maatschappij in de gaten houden.

Rond 14 uur ondervinden nog een honderdtal vluchten hinder. Ze hebben gemiddeld een vertraging van 45 minuten, zegt een woordvoerster van Brussels Airport. Daarnaast werd ook één vlucht afgeschaft. "Dat is nog het gevolg van een vlucht die gisteren niet is kunnen landen." Momenteel liggen er op de luchthaven nog ongeveer 15.000 stuks achtergebleven bagage die nagestuurd moeten worden. "We verwachten dat het nog een week kan duren voor de achterstand volledig is weggewerkt", zegt woordvoerster Florence Muls.

Nog honderdtal vluchten met vertraging op Brussels Airport
Beeld photo_news

Zo reis je langer dan een weekendje met enkel je handbagage. Lees het in onze pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken.

"Onaanvaardbaar"

De directie van bagageafhandelaar Swissport is niet de spreken over de werkwijze van de vakbonden. "Wilde stakingen, waarvan de luchtvaartmaatschappijen en de passagiers de grootste slachtoffers zijn, zijn totaal onaanvaardbaar", klinkt het vandaag in een mededeling.

In een mededeling zegt de directie van Swissport dat ze "het verloop van de voorbije 48 uur betreurt". "Maandag vond er nog een overleg plaats met de vakbondsafvaardiging. Daarbij hebben de vakbonden niet gepraat over een eventueel conflict of een nieuwe cao 90 (bonus, red.)."

De directie benadrukt dat wilde stakingen "totaal onaanvaardbaar" zijn. "We hopen dat de regels van het sociaal overleg in de toekomst correct zullen worden toegepast, in het belang van de passagiers en de luchtvaartgemeenschap."

"Onaanvaardbaar"
Beeld epa