Laat Wallonië de Franstalige Brusselaars vallen?

Terwijl Vlaanderen rustig regeert, verzeilt de politieke crisis in Franstalig België in een impasse. Wat is de toekomst van de Franstaligen in Brussel?

opinie
Opinie

Het politieke spel in Franstalig België wordt stilaan onbegrijpelijk. 2017 is dan wel het jaar van Magritte, maar voor de Franstaligen zou de schilder mogen schrijven:

 "Ceci n'est pas une Belgique francophone."

Behalve de taal, welke banden zijn er nog tussen de inwoners van Wallonië en Franstalige Brusselaars? Hoeveel samenwerking is er nog en zal er straks nog zijn?

Wallonië heeft Borsus le premier

De Walen hebben een kersverse CDH-MR-regering. In een vorige opinietekst stelde ik de vraag of Benoît Lutgen, de CDH-voorzitter, een strateeg is of een kamikazepiloot. Het resultaat is in Namen, de stad van de Waalse regering, sinds 25 juli bekend. Operatie “weg met de PS” is gelukt.  

Wie een maand op vakantie was, zal met verbazing ontdekken dat de Waalse eerste minister Paul Magnette niet langer eerste minister is. Meer nog, hij kiest resoluut voor zijn burgemeesterssjerp in Charleroi. De nieuwe Waalse premier is niet langer de socialist Magnette, maar een liberaal die Willy Borsus heet. Néé, niet Deborsu, maar Borsus!

In Brussel is er niets veranderd. De PS zit nog in de regering.

Maar wie van Brussel naar Umbrië is vertrokken, mag wat langer in Italië blijven: er is niets veranderd. Rudi Vervoort (PS) is nog steeds minister-president, en zijn collega Céline Frémault (CDH), minister van Milieu, blijft met de socialisten samenwerken, hoewel haar voorzitter ook de stekker uit de Brusselse regering heeft getrokken.

Olivier Maingain van DéFi wiens partij ook in de Brusselse regering zit, is maandag rustig uit vakantie gekomen en heeft zijn voorwaarden op RTBF herhaald. Om in Brussel in een andere coalitie te stappen - met CDH dus - stelt hij zoveel voorwaarden dat je moeilijk kan geloven dat hij een einde wil maken aan de huidige regering met de PS.

Maingain heeft de sleutel in handen. Hij weet wat het ergste is voor de Franstaligen. Komt er een breuk tussen Brussel en Wallonië? De enige plek waar Franstaligen van Wallonië en Brussel een gezamenlijke politiek kunnen voeren, is in de regering van de “Federatie Wallonië-Brussel”, zoals we haar noemen.  De Franse Gemeenschap, zoals de wettelijke naam eigenlijk is.

Vlaanderen heeft één regering. Gewest en gemeenschap zijn gefusioneerd. Wallonië en Brussel hebben dat niet gedaan. Er blijven aan Franstalige kant dus wel drie regeringen en drie parlementen.

Franstaligen in de mist

De Franstalige regering die in Brussel zetelt op het Surlet de Chokierplein heeft nog een socialist als minister-president: Rudy Demotte. CDH blijft er dus tijdelijk – tot er een oplossing komt - met de PS werken.

Maar hoe? Wat is mogelijk? Een regering met bijna alle Franstalige partijen? Dus met MR, CDH, DéFI maar ook de PS? Er was toch gezegd niet meer met de PS te regeren?

Tweede optie: een regering met MR, CDH en DéFI? Dit lijkt moeilijk met die strikte voorwaarden van Maingain.

Derde mogelijkheid: een minderheidsregering MR–CDH. Of vierde keuze:  jawel, het behoud van de huidige coalitie (PS-CDH)!

Meer dan surrealistisch

Als ik naar de toekomst kijk, vraag ik me dus af welke surrealistische oplossing onze Franstalige partijen zullen vinden voor een instelling die minder en minder blijkt te betekenen, terwijl de macht van het Waalse gewest groeit.

Ik stel me dus de vraag: hoe groot is de wil van de Franstalige partijen om het algemeen belang van alle Franstaligen te verdedigen? Want de huidige crisis begint niet alleen surrealistisch te lijken, maar ook zielig.

 

-----

VRT NWS wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen, publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen