Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bouhanni alweer gediskwalificeerd, Ewan wint alsnog Cyclassics

Nacer Bouhanni heeft dan toch niet de Cyclassics in Hamburg gewonnen. De Fransman van Cofidis was de snelste in de traditionele massasprint in de Duitse spurtklassieker, maar werd achteraf gediskwalificeerd omdat hij van zijn lijn was afgeweken . Daardoor kreeg de piepjonge Australiër Caleb Ewan alsnog de zege cadeau. Ook in Parijs-Nice verloor Bouhanni dit jaar een spurtzege na een diskwalificatie. Hij miste ook al de Tour de France na een handgemeen op hotel. Thuisrijder John Degenkolb wordt zo tweede, Giacomo Nizzo derde. Titelverdediger André Greipel moest tevreden zijn met een tiende plaats. Jürgen Roelandts was de eerste Belg op de elfde plaats.

md

Al jaar en dag eindigt de Cyclassics in Hamburg met een sprint, maar dat belette zondagochtend niet dat na zo’n 10 kilometer zes renners hun kans waagden in de vroege vlucht: Matej Mohoric (Lampre-Merida), Alessandro De Marchi (BMC), Lukas Pöstlberger (Bora-Argon 18), Kamil Gradek (Verva-ActiveJet), Maxat Ayazbayev (Astana) en Matteo Montaguti (AG2R-La Mondiale). Ze kregen de zegen van het peloton en pas toen de voorsprong naar 6:15 opliep, besloten enkele sprintersploegen om een mannetje vooraan te plaatsen waarna de bonus zakte.

Bij de eerste passage van de Waseberg, na 135,4 km, zo’n 800 meter lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,8 procent, bedroeg hun voorsprong nog vijf minuten. Bij de tweede van vier beklimmingen moest Montaguti vooraan de rol lossen en telden de vijf vluchters nog drie minuten. En dat zakte nog meer bij de voorlaatste klim, waar ze nog twee minuten voorsprong telden en Ayazbayev zijn metgezellen moest laten rijden.

Bij de laatste passage, op zo’n 16 km van de finish, telde het kwartet nog 1:15 op het peloton, waar Rui Costa en Tony Gallopin probeerden te ontsnappen, zonder succes. De vluchters leken vogels voor de kat, maar het peloton zette daarna niet meteen door en op 3 km van het eind telden ze nog 28 seconden bonus. Even leek het erop dat de vluchters het zouden halen. De Marchi probeerde het met een ultieme aanval in het slot, maar in de laatste 300 à 400 meter werden ze dan toch gegrepen door een sprintend peloton waar Nizzolo de sprint aanzette. Achter hem kwamen op het natte wegdek nog enkele renners ten val, onder hen Arnaud Démare, en werd er finaal gesprint met een kleinere groep. Bouhanni kwam naast Ewan, week even van zijn lijn af en hinderde daarbij de Australiër waardoor die moest inhouden en zo kwam de Fransman als eerste over de streep. Een overwinning die hem wat later door de jury werd ontnomen. De zege dus voor Ewan en Degenkolb, de winnaar van 2013, werd daardoor tweede.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ewan volgt op de erelijst André Greipel op. Voor de Australiër was het de eerste klassieke zege op Europese bodem. "Ik ben heel blij met deze overwinning", sprak de Australiër na afloop. "Het was een heel snelle en lastige sprint. Door dat maneuver van Nacer moest ik ook even van mijn lijn afwijken en dan is het daarna altijd weer moeilijk om dat ritme te vinden. Nochtans was het niet gemakkelijk, want ook ik moest in de laatste 40 km nog eens van fiets wisselen door pech. Ik heb vandaag één lekke band gehad en kwam ook twee keer ten val, gelukkig telkens zonder erg. De ploeg leverde fantastisch werk om me terug in het peloton te loodsen en ik ben hen daar heel dankbaar voor."

Uitslag

1 Caleb Ewan Orica

2 John Degenkolb Giant

3 Giacomo Nizzolo Trek

4 Danny van Poppel Team Sky

5 Alexander Kristoff Katyusha

6 Dylan Groenewegen LottoNL

7 Mark Renshaw Dimension Data

8 Sondre Enger IAM Cycling

9 Matteo Trentin Etixx - Quick-Step

10 André Greipel Lotto

11 Jürgen Roelandts Lotto

12 Daniel Oss BMC Racing

13 Ruslan Tleubayev Astana

14 Nikolai Trussov Tinkoff

© Photo News

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer