© AFP

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Nieuwe aanhouding na terreurdreiging Rotterdam: eerste verdachte bleek dronken Spaanse monteur

Een 22-jarige man is in de nacht van woensdag op donderdag in het Nederlandse Brabant opgepakt in zijn woning in het kader van het onderzoek naar de terreurdreiging in Rotterdam. Woensdagavond werd het concert van popgroep Allah-Las in de Maassilo in de stad afgelast na een tip van de Spaanse veiligheidsdiensten. De politie hield later op de avond in Rotterdam een bestelwagen met Spaanse nummerplaat vol gasflessen tegen, maar dat bleek loos alarm.

Agenten vielen rond 02.00 uur de woning van de verdachte binnen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Hij wordt verhoord over de dreiging met een aanslag, zijn huis wordt doorzocht, zo melden Nederlandse media. Het is op het moment nog niet bekend in welke plaats de jongeman werd gearresteerd en waar hij precies van verdacht wordt.

De Rotterdamse politie blies woensdagavond -vlak voor aanvang- een optreden van de Californische band Allah-Las af in de Maassilo in de stad. Wegens terreurdreiging kon de veiligheid van de concertgangers niet gegarandeerd worden. Volgens de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb werd de beslissing genomen na informatie die uit Spanje kwam.

Gasflessen

Woensdagavond zette de politie in Rotterdam al een bestelwagen, een Renault Kangoo met Spaanse nummerplaat, aan de kant. De chauffeur van het voertuig, een Spaanse monteur, werd aan de kant gezet omdat hij opviel door zijn rijstijl: hij reed heen en weer in de Rotterdamse Mijnsherenlaan. In de auto werden gasflessen ontdekt. De man, die dronken bleek te zijn, had echter een logische verklaring: hij had de gasflessen nodig voor zijn werk. Onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EODD) leverde geen verdere bijzonderheden op. Donderdag liet de politie weten dat de man niets te maken heeft met de terreurdreiging. Spaanse media meldden eerder al dat de man geen banden had met jihadisten.

© Hollandse Hoogte / Alex Vanhee

Band weggebracht

De band werd na bijna twee uur door de politie naar een veilige locatie gebracht. “De instrumenten moesten eerst nog in de bestelwagen geladen worden”, aldus Rotown-directeur Minke Weeda. “De bandleden reageerden laconiek, maar baalden wel ontzettend. Ze hadden veel zin in het optreden.”

Weeda wist aanvankelijk niet goed wat denken, vertelt hij bij AD. “Het was heel onwerkelijk, alsof we in de maling werden genomen. Maar het belangrijkste was vervolgens om iedereen in veiligheid te brengen.”

De organisator laat op Twitter weten dat de tickets terugbetaald worden. Of er een nieuwe datum voor het concert gezocht zal worden, is nog onduidelijk.

Wie is Allah-Las?

De Californische band Allah-Las wordt beschouwd als de hedendaagse versie van bands uit de jaren 60 als Beach Boys, The Doors en The Byrds. Ook die bands combineerden psychedelica met poppy deuntjes.

Het is niet de eerste keer dat een optreden van de groep afgelast wordt. Dat heeft te maken met hun naam. Zo was er eens een promotor in Turkije die zich ongemakkelijk voelde bij de religieuze verwijzing in de naam, waardoor het concert er niet kwam.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER