© Photo News

Proces rond diamantroof Brussels Airport kan niet beginnen op 11 september omdat hoofdverdachte niet wordt overgebracht

Het proces rond de spectaculaire diamantroof op de luchthaven Brussels Airport zal dan toch niet beginnen op 11 september. Dat heeft Belga vernomen op het Brusselse justitiepaleis en het nieuws wordt bevestigd door verschillende advocaten in het dossier. Het dossier moet uitgesteld worden omdat de vermoedelijke hoofdverdachte Marc Bertoldi in Frankrijk in de cel zit en niet kan worden overgebracht. “Daar is geen wettelijke basis voor een probleem dat dringend moet opgelost worden”, zegt zijn advocaat, meester Dimitri de Béco.

De overval op Brussels Airport werd op 18 februari 2013 gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink’s stond. De overvallers haalden 121 colli’s met voornamelijk diamanten ter waarde van 37 miljoen euro uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor.

Het onderzoek door het Brusselse gerecht, met hulp van Franse, Luxemburgse, Zwitserse en Marokkaanse collega’s, leidde op 7 mei 2013 tot de aanhouding van Fransman Marc Bertoldi in het Franse Metz. Een dag later werden in België zeven andere verdachten aangehouden. In de weken en maanden die volgden, vlogen nog enkele andere personen achter de tralies maar alle verdachten werden in de loop van het onderzoek weer vrijgelaten.

Eind oktober 2016 verwees de Brusselse raadkamer 19 verdachten door naar de correctionele rechtbank. Negen onder hen worden verdacht van medeplichtigheid aan de diamantroof zelf, en de diefstal en brandstichting van de voertuigen die bij de diamantroof werden gebruikt. De anderen worden verdacht van heling van een deel van de buit. Zes van hen worden ook verdacht van witwassen, in België, Zwitserland en Marokko. 18 personen worden ervan verdacht lid geweest te zijn van een criminele organisatie.

Het proces werd eind januari ingeleid voor de Brusselse correctionele rechtbank, waar na een epische discussie met de verschillende advocaten in het dossier beslist werd dat het zou behandeld worden in de week van 11 tot 15 september. Die planning zal nu naar alle waarschijnlijkheid volledig in het water vallen. Fransman Marc Bertoldi, die beschouwd wordt als een mogelijke spilfiguur, zit in Frankrijk immers in de cel voor andere feiten. Begin februari werd hij tot 8 jaar cel veroordeeld omdat hij een belangrijke rol zou gespeeld hebben bij de ontvoering in juni 2014 van Stéphanie Turci, de vriendin van de baas van Lotus Formule 1, Gérard Lopez. Bertoldi ging tegen die veroordeling in beroep en dat proces in beroep begint eind september in Nancy.

“Het parket Halle-Vilvoorde heeft aan Frankrijk gevraagd hem over te brengen voor het proces over de diamantroof”, zegt meester de Béco. “Het Franse parket ging daarmee akkoord maar op het niveau van de ministeries van Justitie kon geen akkoord gevonden worden, omdat er geen wettelijke basis bestaat voor een dergelijke overbrenging. Het is wel mogelijk om een verdachte over te brengen in de loop van een onderzoek, bijvoorbeeld om hem te ondervragen, maar dat kan niet om hem te laten terechtstaan.”

Volgens de strafpleiter moet daar dringend een oplossing voor gevonden worden. “Als mijn cliënt in Frankrijk in beroep wordt vrijgesproken, kan hij naar België komen voor dit proces. Is dat niet geval en kan hij het proces over de diamantroof niet bijwonen, dan is er inderdaad een groot probleem. Als dit proces plaatsvindt terwijl mijn cliënt er niet bij kan aanwezig zijn, is dat een grove schending van zijn rechten van verdediging, die ik tot in Straatsburg zal aanvechten. Gezien de rol die hem wordt toegedicht in het dossier, moet hij aanwezig kunnen zijn. De rechtbank moet hem kunnen ondervragen, hij moet kunnen geconfronteerd worden met de andere betrokkenen en hun verklaringen. Stel u maar eens voor dat één van die anderen plots op de zitting zijn verklaring volledig wijzigt.”

Het aandeel van Bertoldi afsplitsen zodat de man eventueel later alleen kan terechtstaan, is voor meester de Béco ook geen oplossing. De strafpleiter dringt dan ook aan op een wetgevende oplossing.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer