© yt

UZ Leuven dient toch klacht in tegen Vlaming die vals filmpje verspreidde: “Ik weet niet hoe het gebeurd is”

Het UZ Gasthuisberg in Leuven gaat toch een klacht indienen tegen Vlaming J.N. , de man die een filmpje op Facebook postte van een zogezegde vechtpartij tussen een agressieve vluchteling en hulpverleners in het UZ Leuven.

bvb, fivr

“Dit is Gasthuisberg. Daar zou ik willen op uitkomen. Tss 6 planken dragen ze die dankbare vluchteling buiten.” Die boodschap begeleidde een filmpje dat sinds afgelopen vrijdag gretig werd gedeeld op Facebook. Daarin worden twee zorgverleners in elkaar geslagen in de gang van een ziekenhuis. Volgens J.N. uit Sint-Truiden, die het bericht online plaatste, speelden de feiten zich af op de campus Gasthuisberg van het UZ Leuven en is de dader een vluchteling.

Het ziekenhuis reageerde opvallend snel met een post op zijn Facebookpagina: “Dit filmpje is niet opgenomen in campus Gasthuisberg of een andere campus van UZ Leuven. We veroordelen elke vorm van geweld, evenals het gebruik van dit soort filmpjes voor het verspreiden van haatdragende boodschappen”.

Mail

Terwijl J.N. gisteren nog zei dat hij het niet zo bedoeld heeft, en dat hij een fout heeft begaan, beweert de Truienaar vandaag dat hij de beelden aanvankelijk zelfs niet zelf op Facebook heeft gezet. “Ik heb dit via mail doorgekregen en ik heb het bericht, inclusief het bijschrift, naar vier mensen gestuurd. De dag nadien stond het op mijn Facebookpagina. Ik weet echt niet hoe dat is gebeurd.”

Toch heeft de Truienaar, die sinds het bericht de media haalde zelf beledigende boodschappen heeft ontvangen, naar eigen zeggen geprobeerd om zich te excuseren bij het ziekenhuisdirectie. “Ik heb ze woensdag gebeld, maar ik kwam niet verder dan het onthaal. Ik ga ze vandaag opnieuw proberen te pakken te krijgen.”

J.N. verwijderde de post van zijn Facebookpagina, en daar leek het ziekenhuis aanvankelijk genoegen mee te nemen. Vanmiddag kondigde het UZ Leuven uiteindelijk toch aan dat het klacht zou indienen tegen de Limburgse bedrijfsleider. “Daar wist ik niks van”, zucht J.N. “Ik had het wel al besproken met mijn advocaat en die zei dat er waarschijnlijk niets van zou komen.”

Hetzelfde filmpje leidde een paar maanden geleden ook al tot controverse in Frankrijk. Maar de echte oorsprong van de beelden ligt in het Russische Novgorod. Een dronken Rus zou er in februari de verpleegsters hebben aangevallen. De man werd overigens gearresteerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER