Direct naar artikelinhoud
brexit

Stafchef Merkel: Verenigd Koninkrijk wacht "groot verlies" bij vertrek uit EU

Peter Altmaier, de stafchef van bondskanselier Merkel, wordt 'de machtigste man van Berlijn' genoemd.Beeld REUTERS

De brexit zal een groot verlies betekenen voor het Verenigd Koninkrijk, zo meent Peter Altmaier, stafchef van Duits bondskanselier Angela Merkel. Maar niet enkel het VK zal lijden onder een vertrek uit de EU, waarschuwt hij volgens The Independent.

Altmaier, volgens zakenblad The Economist 'de machtigste man van Berlijn', benadrukte zijn liefde voor Groot-Brittannië tijdens een toespraak voor een wetenschappelijke bijeenkomst van Nobelprijslaureaten in Duitsland. Sterker nog: mocht hij ooit asiel moeten aanvragen, koos hij voor Groot-Brittannië. 

Maar sinds de Conservatieven hun absolute meerderheid verloren bij vervroegde verkiezingen regeert er chaos bij de Britten, stelt Altmaier. "Wanneer we de voorbereidingen voor de brexitonderhandelingen in Brussel zien, en hoe moeilijk onze vrienden in het VK het hebben om hun nationale belangen en onderhandelingspapieren op te stellen, kunnen we concluderen dat dit een groot verlies zal betekenen. Niet enkel voor het Verenigd Koninkrijk, maar ook voor de Europese Unie."

Scheiding

Altmaier hekelt dat sommige Britse ministers de brexit bij hem voorstelden als "een mogelijke win-win-situatie". "Stel dat je een koppel hebt, man en vrouw, met twee kinderen, een huis, een boot, een auto, al dertig jaar getrouwd. En dan beslissen ze te scheiden. Kan jij je inbeelden hoe je er een win-win-situatie van kan maken? Het zal een win-win-situatie zijn voor de advocaten natuurlijk, maar zeker niet voor de desbetreffende familie", aldus Altmaier. 

Toch is het voor Altmaier van cruciaal belang dat ook na een Brits vertrek uit de EU er nog goed samengewerkt kan worden, om zo "de negatieve impact zo goed als we kunnen te beperken". 

Het is voor Altmaier van cruciaal belang dat ook na een Brits vertrek uit de EU er nog goed samengewerkt kan worden

Onderhandelingen

Gisteren heeft de regering van de Britse premier Theresa May haar langverwachte 'position papers' voorgesteld, met standpunten over een rist onderwerpen zoals het Europees Hof van Justitie. Volgende week begint de derde onderhandelingsronde in de brexitgesprekken in Brussel.