Direct naar artikelinhoud

Samsung-erfgenaam moet vijf jaar de cel in

Samsung-erfgenaam moet vijf jaar de cel in
Beeld reuters

De erfgenaam van het Zuid-Koreaanse concern Samsung moet vijf jaar de cel in voor zijn rol in het corruptieschandaal dat tot de afzetting leidde van ex-presidente Park Geun-Hye.

Lee Jae-Yong, vicevoorzitter van Samsung Electronics en zoon van de voorzitter van de Samsung groep, Lee Kun-Hee, werd ervan beschuldigd Choi Soon Sil, de vertrouwelinge van de ex-presidente, omgekocht te hebben. Een rechtbank in Seoel heeft hem veroordeeld tot vijf jaar cel. Dat is minder dan de twaalf jaar die procureurs hadden geëist voor zijn rol in het corruptieschandaal.

Lee, sinds februari in hechtenis, heeft het hele proces door vastgehouden aan zijn onschuld. Hij gaat dan ook in beroep tegen de uitspraak, aldus zijn advocaat. Ook twee andere (voormalige) Samsung-toplui werden veroordeeld, tot vier jaar cel.

De grootvader van Lee Jae-Yong richtte tachtig jaar geleden Samsung op. Het bedrijf is uitgegroeid tot de grootste producent van smartphones en geheugenchips wereldwijd. Ondanks het smeergeldproces presteert het bedrijf trouwens uitstekend. Sinds zijn arrestatie in februari publiceerde het bedrijf, dat deze week zijn nieuwste smartphone uitbracht, recordresultaten en koersten de aandelen naar het hoogste niveau ooit.