© BELGAONTHESPOT

Carrefour brengt eerste residuvrije peer in België op de markt

Vanaf 3 september vindt de consument de eerste residuvrije peer in Belgische supermarkten in exclusiviteit bij Carrefour. Zes fruittelers aangesloten bij de coöperatieven ‘New Green’ en ‘BelOrta’ teelden de afgelopen maanden de residuvrije Conférence peer door alternatieven te zoeken voor het gebruik van pesticiden. De komende dagen starten de telers met de pluk van de peren.

De residuvrije Conférence peer die Carrefour op de markt zal brengen is niet bespoten met pesticiden, maar is beschermd door middel van biologische middelen en het inzetten van insecten. “Zestig procent van het insectenbestand dat zich in de fruitplantages bevindt, is nuttig voor de peer”, zegt Jos Derwael van New Green. “Zo bieden we de oorworm een nestgelegenheid in de plantage omdat die bladluizen opeet. Ook torenvalken krijgen een plekje op de plantage, want zij pakken de veldmuizen die de wortels van de fruitbomen kapot bijten. Fruitmotten brengen we in de war door lintjes met een specifieke geur in de bomen te hangen.”

Geen gebruik van pesticiden dus en wel voor een belangrijke reden. “De consument hecht steeds meer belang aan wat hij eet”, zegt Baptiste van Outryve van Carrefour. “Daarom zullen we de komende maanden enkel deze peer aanbieden in onze winkels. Dat tot ze op is. We verwachten dat we tot januari of februari de residuvrije peer kunnen verkopen. Daarna schakelen we weer over op andere peren.” De kleine en minder mooie peren, die de klant vaak links laat liggen, zal Carrefour persen tot een fruitsap.

Zes fruittelers hebben de afgelopen maanden de residuvrije peer geteelt. Samen zorgen ze voor vijftig hectare aan peren voornamelijk in de regio van Borgloon, maar ook in West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Wallonië. Naast de residuvrije peer zijn er ook twee residu-arme appels op komst. “De teeltmethode van de appel is totaal verschillende met die van de peer”, aldus Jos Derwael. “Appels krijgen ook te maken met andere insecten. We moeten dus nog enkele stappen zetten voor we een volledige residuvrije appel kunnen ontwikkelen.”

Vanaf 3 september ligt de residuvrije peer in alle Carrefourwinkels. Vanaf oktober moeten er ook al twee residu-arme appelsoorten in de winkelrekken liggen. “Binnen drie jaar moeten die appels ook volledig residuvrij zijn”, besluit Derwael.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER