Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Rechter geeft toestemming: regering krijgt gegevens bezoekers anti-Trumpwebsite

Op en rond 20 januari protesteerden duizenden Amerikanen tegen Donald Trump in heel de VS.Beeld epa

Een Amerikaanse rechter heeft de federale overheid gelijk gegeven in een zaak die ze had aangespannen om de gegevens van de bezoekers van een anti-Trumpwebsite in handen te krijgen. De website zelf spreekt van een verregaande inbreuk op de vrijheid van meningsuiting en gaat in beroep.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie voert al langer actie tegen de website, disrupt20.org. Op die site verzamelen activisten protesten tegen Donald Trump en organiseren ze zich. Omdat provider DreamHost eerst weigerde informatie over de ongeveer 1,3 miljoen bezoekers van de site zomaar door te spelen, trok het ministerie van Justitie naar de rechtbank.

Daar heeft het nu gelijk gekregen, maar moet het wel enkele voorwaarden in acht nemen. Volgens de rechter moet DreamHost de gegevens doorspelen, maar moeten "onschuldige surfers" ook beschermd worden. De overheid zal eerst duidelijk moeten maken welke protocollen gebruikt zullen worden en de rechtbank zal erop toezien hoe de data gebruikt worden. Op die manier kan er volgens de rechter een evenwicht gevonden worden tussen de vrijheid van meningsuiting en het onderzoek naar criminele activiteiten.

Volgens het ministerie van Justitie heeft het de gegevens van de gebruikers van de website nodig in haar onderzoek tegen de protesten die plaatsvonden op de dag van inauguratie van Donald Trump op 20 januari. Bij rellen werden meer dan 200 demonstranten gearresteerd. Justitie wil hen nu vervolgen.

Om tegemoet te komen aan de provider, had het ministerie al voorgesteld enkel de gegevens van bezoekers tussen 1 juli 2016 en 20 januari op te vragen, maar daar wilde DreamHost evenmin op ingaan. De rechter gaf nu toestemming voor een periode van oktober tot 20 januari.