© REUTERS

Orkaan Harvey gaat aan land in Texas: grote overstromingen verwacht

Het oog van de orkaan Harvey, van categorie vier op een schaal van vijf, is vrijdag aan land gegaan in Texas. Dat meldt het National Hurricane Centre. Gevreesd wordt dat de zware orkaan ernstige overstromingen zal veroorzaken.

Harvey kwam rond 22.00 uur (zaterdag 05.00 uur Belgische tijd) aan land ten noorden van San Jose Island, op 8 kilometer ten oosten van Rockport. De orkaan beweegt zich in noordwestelijke richting, met een snelheid van 11 kilometer per uur.

© AP

Verwacht wordt dat de orkaan de komende dagen traag over het zuidoosten van Texas zal razen. “We verwachten catastrofale overstromingen door de hevige regenval en stormvloeden”, aldus het orkaancentrum. Op sommige plaatsen zou tot 1,2 meter regen kunnen vallen, en het zeeniveau zou in bepaalde zones tot meer dan 4 meter kunnen stijgen, aldus de weerdiensten.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de orkaan nu ook bestempeld als een natuurramp. Hij maakt het zo mogelijk om overheidsgeld vrij te maken om hulp te bieden aan de slachtoffers van de orkaan.

“Op vraag van de gouverneur van Texas, heb ik de ‘Disaster Proclamation’ ondertekend, die overheidshulp vrijmaakt op volle kracht!”, tweette de president.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Miljoenen mensen langs de Amerikaanse Golfkust zetten zich schrap voor de storm, die de ergste lijkt te worden in twaalf jaar. Voor president Donald Trump is het de eerste natuurramp waarmee hij te maken krijgt.

Vele woongebieden aan de kustlijn werden verplicht geëvacueerd. De Texaanse gouverneur Greg Abbott riep de bewoners op om de evacuatiebevelen op te volgen voor de storm arriveert.

© AP

De burgemeester van Rockport Patrick Rios verklaarde vrijdag nog dat bewoners ofwel hun huizen moesten verlaten, ofwel er voor moeten zorgen dat hun lichamen geïdentificeerd kunnen worden. “We suggereren de mensen die hier gaan blijven om hun Social Security Number op hun arm te schrijven”, zei hij volgens ABC News.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER