© Tom Palmaers

Politie Maasland haalt snelheden tot 220 km/u in achtervolging van 100 kilometer

Topsnelheden van 220 kilometer per uur en een achtervolging van om en bij de honderd kilometer lang. Voor de politiepatrouilles van de zone Maasland werd het een memorabele nachtshift toen een stel Nederlanders aan hun controlepost bij de Maasbrug in Maaseik wilden ontkomen. Na omzwervingen tot in de omgeving van het Duitse Mönchengladbach, konden de verdachten op de snelweg in het Nederlandse Venlo klemgereden worden.

Phillip PERGENS

De twee patrouilleploegen van de politiezone Maasland zetten donderdag even voor middernacht een controlepost op in de omgeving van de Pater Sangersbrug, ook bekend als de Maasbrug, in Maaseik. Routinewerk dat elke nacht wordt gedaan, maar dat liep even anders toen een Seat Leon met Nederlands kenteken de grens overstak. Bij het zien van de politiecontrole gooide de bestuurder zijn stuur om op de ovonde om zo aan de agenten te ontkomen. De agenten kregen dit echter in de gaten en besloten onmiddellijk de achtervolging in te zetten waarbij koers richting Nederland werd gezet.

De Seat, met twee inzittenden, weigerde te reageren op de stoptekens van de agenten en scheurden er vandoor. Ze staken daarbij de Nederlands-Duitse grens over richting Tüddern en Hückelhoven en vervolgden hun weg kilometerslang richting Mönchengladbach en Düsseldorf. Daarbij nam de vluchtende automobilist de nodige risico’s en werden topsnelheden van 220 km/uur gehaald. Zowel de Belgische politie als collega's van Duitsland probeerden de verdachten te vatten. Bij een van de pogingen het duo klem te rijden kozen ze voor een andere route die via de A61 naar het Nederlandse Venlo, vlak voorbij de grens, leidde. Daarop werden ook de Nederlandse autoriteiten gewaarschuwd en toen zij op de A74 met de politie de vluchtende auto stonden op te wachten konden ze de twee mannen eindelijk klemrijden.

Voor de Belgische politie betekende dat het einde van de interventie die uiteindelijk zo’n 40 minuten en 100 kilometer lang zou duren. Het verdere onderzoek werd overgedragen aan Nederland.

Zowel de automobilist als 35-jarige passagier uit Maasbracht verschenen voor een onderzoeksrechter. De bijrijder werd in vrijheid gesteld, maar de automobilist, een 29-jarige man uit het Nederlandse Reuver, is wel aangehouden. Omdat hij tijdens de achtervolging moedwillig op agenten is ingereden zit hij vast in het kader van een onderzoek naar poging tot doodslag.

Waarom het duo vluchtte, is niet helemaal duidelijk. De man achter het stuur is wel geen onbekende van het gerecht vanwege feiten met softdrugs en zware mishandeling. Hij verklaarde dat hij was weggereden omdat hij “erg was geschrokken van de Belgische politie.” De precieze omstandigheden worden nu onderzocht.