Nicolas Maeterlinck

Louis Tobback: "Men is de pedalen kwijt"

Louis Tobback, oudgediende bij de SP.A, heeft zo zijn bedenkingen bij de forse kritiek op het boek van PS-voorzitter Elio Di Rupo. Het is niet zozeer de commentaar van politiek rechts, maar wel die van zijn voorzitter John Crombez die hem stoort. "Ik denk dat men de pedalen kwijt is", zegt hij in een interview in Het Laatste Nieuws.

Het boek dat PS-voorzitter Elio Di Rupo eerder van de week uitbracht, heeft al veel stof doen opwaaien. In "Nouvelles ConquĆŖtes" pleit hij onder meer voor een vierdaagse werkweek met loonbehoud, een wettelijk pensioen op 65 in plaats van op 67 jaar en een basisinkomen voor iedereen, jong of oud, ziek of gezond, aan het werk of niet. De rechterzijde van het politieke spectrum was niet bepaald enthousiast en noemde het boek een opstapje naar het communisme.

Maar ook links reageerde veeleer lauw. "De maatschappij die ik in mijn eigen boek voor ogen heb, is een andere dan die van Di Rupo", liet SP.A-voorzitter John Crombez optekenen in Het Laatste Nieuws. "De recepten die hij voorstelt, wijken sterk af van de onze. Dat het verschil tussen de PS en de SP.A groot is? Het zal wel, zeker: wij zijn twee verschillende partijen."

En die reactie van Crombez steekt bij SP.A-icoon Louis Tobback. In Het Laatste Nieuws spaart hij zijn commentaar niet. "Blijkbaar zijn we het niet eens met wat Di Rupo voorstelt. Verbaast mij dat? Mij verbaast er niets meer. Ik denk gewoon dat men de pedalen kwijt is." Wie is men? "Niemand in het bijzonder." En toch.

"Twintig jaar geleden hadden de Vlaamse socialisten geapplaudisseerd voor Di Rupo's ideeƫn"

"De reacties op het boek van Di Rupo wijzen op een rechtse hysterie, hier en daar zelfs ter linkerzijde. Zo ver zijn we heen dat als je zoals hij vindt dat mensen een inkomen moeten hebben dat net boven de armoedegrens ligt, dat je dan een archaĆÆsche, hopeloos voorbijgestreefde socialist heet te zijn", klinkt het. "Twintig jaar geleden zouden de voorstellen van Di Rupo door de Vlaamse socialisten op applaus zijn onthaald. En terecht."

"Als ik dat boek diagonaal doorneem, dan zie ik echt niet in wat er twintig, zelfs tien jaar geleden aanleiding zou zijn geweest voor zoveel verontwaardiging. 'Onbetaalbaar! Waanzin! Fictie!' Ik kan daar alleen uit besluiten dat men gebrainwasht is. "Zuurstof voor onze bedrijven! We gaan onze concurrentiekracht toch niet weer te grabbel gooien?' Dat soort zever. Wat een flauwekul. Wat staat er in het boek van Di Rupo dat voor socialisten moeilijk ligt? Ik vraag het me af."

"Discussies die je onmogelijk kan winnen"

Voorzitter John Crombez neemt afstand van de PS. En Louis Tobback?
"Ik voel niet de behoefte om mij van de PS te distantiƫren. Toch niet om
inhoudelijke redenen."

Hij begrijp dat de Vlaamse socialisten op zichzelf willen zijn, los van de PS en de schandaalsfeer, "maar is dat gelukt? Heeft dat iets opgeleverd? Al dat gedoe over mandaten, over vergoedingen en over dat loonplafond van 6.000 euro netto voor SP.A-politici, dat is een discussie die je, als je recent aan de macht geweest bent, onmogelijk kunt winnen als SP.A. Waarom leggen we daar dan de nadruk op?"

Tobback wijst er ook op dat die discussie zo oud is als de straat. "Net zoals de discussie over cumul en decumul. Daar pijnigen wij als SP.A alleen onszelf mee. Pas als je voor elk mandaat naar nul euro gaat, naar helemaal onvergoed en gratis, zal het voor de mensen goed zijn."

Meest gelezen