Kenners bevestigen: Kempenaar heeft werk van duurste schilder ooit voor 450 euro gekocht

© BBC

© Dirk Van de Velde

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De makers van het BBC-programma 'Fake or Fortune' twijfelen niet meer: het portret dat Jan Starckx uit Turnhout in november via 2dehands.be voor 450 euro heeft gekocht, is een echte Willem de Kooning. In 2015 werd een werk van de Nederlander geveild voor 300 miljoen dollar, meteen het duurste schilderij ooit.

gvn

De makers van het BBC-programma Fake or Fortune trokken voor hun onderzoek naar de Verenigde Staten, waar ze het werk vergeleken met Portret van Renée, het enige werk waarvan is geweten dat Willem de Kooning het heeft geschilderd in de periode dat hij in Brussel verbleef. Dat was in 1924. Kunstexpert Bruce Kaiser vergeleek de verf waarmee beide schilderijen zijn geschilderd, en kon maar één conclusie trekken: “Ik heb nog nooit zo’n sterke gelijkenis gezien.”

Toch is er een probleem. De Willem de Kooning Foundation in New York waagt zich voorlopig niet aan de authenticatie van het werk. “Het gevolg van een fraudeschandaal in de VS”, weet Starckx. “Een galeriehouder had er tientallen vervalste meesterwerken verkocht, die allemaal echt verklaard waren door de De Kooning Foundation, de Andy Warhol Foundation en andere stichtingen. De gedupeerde kopers waren naar de rechter gestapt, die de stichtingen veroordeelde tot schadevergoedingen die in de miljoenen liepen. Ze wachten nu op een aanpassing van de wet, voor ze nog een werk willen erkennen.”

Sinds de opnames van Fake or Fortune boden kopers al hoge bedragen voor de vroege De Kooning, waarvoor Starckx in november 450 euro betaalde. Maar aan verkopen denkt hij niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen