Direct naar artikelinhoud
lunchbreak

Trump op oorlogspad, Vlaams-nationale frontvorming en gluren in bordelen: dit moet u weten voor u gaat eten

De Amerikaanse president Donald Trump haalde hard uit naar enkele vooraanstaande partijgenoten.Beeld AFP

In de Verenigde Staten zit president Donald Trump op ramkoers met zijn eigen partij, terwijl orkaan Harvey vernieling zaait. In eigen land roept VB-voorzitter Tom Van Grieken op tot een Vlaams-nationaal front en blijkt het slachtofferfonds over steeds meer reserves te beschikken. Dit en meer leest u in de lunchbreak van De Morgen.

In het nieuws

1 Mayweather wint 'Money Fight'

Vanmorgen vroeg versloeg bokser Floyd Mayweather kooivechter Conor McGregor na tien ronden in de zogenoemde 'Money Fight'. Mayweather houdt naar verluidt meer dan 300 miljoen dollar over aan het gevecht. De kamp kreeg ook heel wat kritiek. Heel wat waarnemers spreken van "superbedrog dat niets met sport te maken heeft".

Floyd Mayweather haalt uit naar Conor McGregorBeeld USA Today Sports

2 Trump op ramkoers met eigen partij

President Donald Trump is op oorlogspad, ditmaal tegen zijn eigen partij, de Republikeinen. Met een ingewikkelde slag om de begroting voor de boeg, lanceerde Trump afgelopen week een nieuwe aanval op Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat. McConnell heeft het bij Trump verbruid omdat hij hem verantwoordelijk houdt voor de pijnlijke nederlaag die de Republikeinen in de Senaat leden bij hun pogingen Obamacare om zeep te helpen.

3 Impeachment-spook steekt weer de kop op

De Amerikaanse president Donald Trump zou aan zijn minister van Justitie Jef Sessions gevraagd hebben om de zaak tegen de controversiële ex-sheriff Joe Arpaio te laten vallen. De beslissing van Trump om gratie te verlenen aan de ex-sheriff, wordt op veel kritiek onthaald.

De Amerikaanse justitieminister Jeff SessionsBeeld EPA

4 Harvey eist al minstens 2 levens

Orkaan Harvey, intussen afgezwakt tot een tropische storm, heeft al zeker twee mensenlevens geëist. Circa dertig mensen raakten gewond bij de doortocht van Harvey en dertig tot veertig mensen zijn vermist. Texas bereidt zich voor op overstromingen.

De schade na de doortocht van Harvey is aanzienlijk.Beeld AFP

5 Vlaams Belangvoorzitter roept op tot Vlaams-nationale frontvorming

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken roept de andere Vlaams-nationalisten op om samen front te vormen bij de parlementsverkiezingen van 2019. Hij denkt daarbij zowel aan de Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters als aan de "overgebleven Vlaams-nationalisten bij de N-VA".

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van GriekenBeeld belga

6 Slachtofferfonds heeft spaarpot van 140 miljoen euro

Het overschot van het Slachtofferfonds liep vorig jaar op tot 140,1 miljoen euro of meer dan een verdubbeling tegenover 2012. "De bijdragen aan het Slachtofferfonds werden al meermaals verhoogd, maar de uitgaven stijgen niet evenredig. Daardoor blijven de reserves jaar na jaar aangroeien, wat niet de bedoeling kan zijn", zegt Open Vld-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu.

7 IS eist mesaanval in Brussel op

De terreurbeweging Islamtische Staat (IS) heeft de aanval met een mes op militairen in Brussel van vrijdagavond opgeëist. Dat gebeurde via een boodschap op Telegram door het IS-propagandakanaal Amaq.

8 De terugkeer van Queens of the Stone Age

De zevende plaat van Queens of the Stone Age komt zowel uit de heupen als het hart. Villains is daarmee dan ook de tegenpool van zijn donkere voorganger ….Like Clockwork. Frontman Josh Homme: "Ik probeer mezelf niet langer in bescherming te nemen."

QOTSA-frontman Josh HommeBeeld Photo News

Aan het koffieapparaat

1 Pleidooi voor kut

"Fiemel. Sneetje. Tata. Mijn inbox zat vol mails met pakkende titels. Het regende suggesties omdat ik eerder die week wat gezegd had over een artikel in het tijdschrift Onze taal, waarin gezocht werd naar een kindvriendelijke variant van vagina. Een woord dat even speels en kameraadschappelijk klinkt als piemel bleek niet voorhanden." Columniste Anaïs Van Ertvelde gaat op zoek naar een kindvriendelijke variant voor het woord 'vagina'.

2 Binnenkijken in de bordelen van Nevada

"Als ik kon, sloot ik de helft van de Starbucks en maakte er mini-BunnyRanches van." In Nevada is prostitutie legaal en in plekken als Elko, Pahrump en Scotty’s Junction mag je in mooi verzorgde bordelen kiezen uit meer dan 200 vrouwen. Fotograaf Marc McAndrews bezocht de bordelen en portretteerde zowel de dames als de eigenaars.

Aan het koffieapparaat
Beeld Marc McAndrews