Groen pleit voor basispensioen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De partij Groen pleit voor een basispensioen voor iedereen, dat wordt aangevuld in functie van het aantal gewerkte jaren. Dat heeft Groen-voorzitter Meyrem Almaci gezegd op het jaarlijkse zomerweekend van de partij in Nieuwpoort. De groenen willen ook dat de Vlaamse regering meer investeert in onderwijs, zodat elk kind er de zorgen krijgt die het nodig heeft. Het zomerweekend van Groen was aan zijn twintigste editie toe. Volgens de partij namen er een recordaantal van duizend mensen deel aan de debatten en workshops. In een toespraak op zondag pleitte voorzitter Almaci voor een beleid dat "opnieuw hoop en perspectief" biedt. "We hebben leiders nodig die ons samenbrengen en ons niet verdelen, die ons sterker maken in plaats van ons aan ons lot over te laten", zei Almaci.

De Groen-voorzitter kwam terug op het zomerakkoord van de federale regering. Daarin is beslist dat wie na zijn vijftigste langer dan een jaar werkloos is, zal terugvallen op het minimumrecht voor pensioenopbouw. Dat betekent dat niet langer het laatste, maar het laagste loon zal tellen voor de opbouw van het pensioen. "Niemand verdient het om op zijn oude dag in onzekerheid te leven", zegt Almaci. "Met een basispensioen zorgen we voor financiële zekerheid."

Almaci stond ook stil bij de start van het nieuwe schooljaar. De Vlaamse regering moet volgens haar meer investeren in onderwijs. "Ouders en kinderen weten vandaag nog altijd niet of ze de nodige zorg gaan krijgen", zei Almaci. "Wij willen dat iedereen een plaats heeft op school. Dat scholen, ouders en kinderen weten waar ze aan toe zijn. Dat iedereen de zorgen krijgt die ze nodig hebben zodat ouders niet meer met elkaar moeten concurreren."

bron: Belga