Direct naar artikelinhoud
Orkaan Harvey

Ergste overstromingen ooit in VS na orkaan Harvey: "En het wordt nog erger"

Ergste overstromingen ooit in VS na orkaan Harvey: "En het wordt nog erger"
Beeld AP

Texas voelt de gevolgen van de passage van orkaan Harvey, nu afgezwakt tot een tropische storm, steeds harder. Aanhoudende regenval veroorzaakt overstromingen in de miljoenenstad Houston. Meer dan 1.000 mensen moesten gered worden. In slechts enkele uren tijd viel er ruim 355 millimeter neerslag: zowat de de hoeveelheid die in deze contreien in vier maanden valt. "De situatie is ernstig, en ze zal nog slechter worden."

De extreme regenval is een bijeffect van orkaan Harvey, die inmiddels een tropische storm is geworden. De rivieren zijn door de overvloedige neerslag buiten hun oevers getreden. De komende dagen zal er nog eens 500 millimeter regen vallen en zullen nog meer delen van de Texaanse stad overstromen. De weerdiensten hebben de inwoners van Houston geadviseerd zich niet in de kelder te begeven.

'Harvey veroorzaakt 'catastrofale en levensbedreigende overstromingen'
National Hurricane Center

Voor vele delen van de stad is het hoogste alarmpeil voor overstromingen afgekondigd. Wagens staan er tot het dak onder water. De Nationale Weerdienst spreekt van een bijzonder gevaarlijke situatie en roept op naar hoger gelegen gebieden te trekken. De dienst zegt in een tweet dat de gevolgen van de storm 'nooit eerder gezien' en 'erger dan ooit meegemaakt' zijn. 

Burgemeester Sylvester Turner zegt dat zijn stad op tal van plekken is overstroomd. Twee appartementencomplexen zijn ontruimd, Houston heeft twee nieuwe opvanglocaties opengesteld.

Twitter bericht wordt geladen...

(Lees verder onder de foto)

Na de doortocht van Harvey geselen recordregens en overstromingen onder meer miljoenenstad Houston. "Het ergste moet nog komen", vrezen weerspecialisten.Beeld AFP

Catastrofaal en levensbedreigend

Harvey veroorzaakt "catastrofale en levensbedreigende overstromingen", waarschuwt het National Hurricane Center. De baas van het federaal agentschap voor het beheer van noodtoestanden, Brock Long, riep mensen in overstroomde huizen op om op het dak en niet op de zolder een veiligere plek te zoeken.

Tot nu toe is er officieel sprake van vijf doden door de passage van Harvey. Dat aantal kan nog oplopen omdat de neerslag, die recordwaarden bereikte, volgens de weerdiensten nog tot medio volgende week zou aanhouden. Bovendien konden hulpdiensten veel afgelegen gebieden nog niet bereiken. 

Catastrofaal en levensbedreigend
Beeld AP

"Het is ernstig en het zal nog slechter worden", schat gouverneur Greg Abbott de situatie somber in. 

Gigantische economische schade

De ergste schade voor de regio komt wellicht dus ná de passage van Harvey. Die schade is overigens niet alleen menselijk, maar ook economisch.

"Als dit een gewone orkaan zou zijn dan zou het gaan om twee miljard, misschien drie miljard dollar schade. Maar dat is niet het geval bij deze storm", zei Chuck Watson van onderzoeksbureau voor natuurrampen Enki. 

Ook de economische schade is enorm: de olieproductie staat onder druk, en er werden al duizenden vluchten geschrapt

Vrijdag schatte CoreLogic, een ander onderzoeksbureau, al dat de totale schade kan oplopen tot zo'n 40 miljard dollar.

Het gebied dat door overstromingen wordt getroffen huisvest raffinaderijen die samen goed zijn voor vijf miljoen vaten olie per dag. Op dit moment is al voor ongeveer één miljoen vaten aan olie- en oliecondensaatbewerking stilgelegd.

Ook bij het oppompen heeft Harvey al voor flinke problemen gezorgd. Bij de vele olieplatforms voor de kust is de productie al met 24 procent gedrukt. Ook de haven van Corpus Christi, die het gros van de Amerikaanse ruwe olie verscheept, is zwaar getroffen. De gevolgen zijn al te merken in de benzineprijzen in de VS, die vrijdag in aanloop naar de orkaan flink opliepen.

 De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil heeft de activiteiten op de site Baytown in Texas stilgelegd. De overstromingen veroorzaken operationele problemen voor het complex dat nu 'systematisch en beveiligd wordt stilgelegd'. De andere sites draaien momenteel normaal, aldus ExxonMobil.

Het complex Baytown, zowat 40 km ten oosten van Houston, is een van de grootste petrochemische raffinaderijen ter wereld, met een dagelijkse productie van 584.000 vaten ruwe aardolie. Er werken 7.000 mensen.

Luchtvaart ligt lam

Naast de problemen voor de energieproductie, hebben ook de landbouw en veeteelt te vrezen van het water. 

Daarnaast hebben luchtvaartmaatschappijen gisteren 1.140 vluchten in Texas geschrapt. Voor vandaag zijn dat er minstens 1.224. De twee belangrijkste luchthavens van Houston zijn gesloten voor commercieel vliegverkeer. De wegen die de belangrijkste luchthaven George Bush Intercontinental Airport verbinden met de rest van de regio, zijn afgesneden door de overstromingen. Bij de luchthaven Hobby staan de landingsbanen onder water.

Een van de grootste ziekenhuizen van Houston werd geëvacueerd. Overstromingen in de kelders van het Ben Taub-ziekenhuis hebben tot een stroomstoring geleid, aldus de verantwoordelijke. Het ziekenhuis telt zo'n 500 bedden en "evacueert eerst de patiënten in kritieke toestand."

Luchtvaart ligt lam
Beeld AP
Een lid van de Nationale Garde ontzet een vrouw uit haar huis in de buurt van Houston.Beeld REUTERS