Direct naar artikelinhoud
Terreur

Lange asielprocedure leverde aanvaller Brussel regularisatie op

Lange asielprocedure leverde aanvaller Brussel regularisatie op
Beeld BELGA

Vier jaar moest de Brusselse aanvaller van Somalische afkomst wachten op het verdict over zijn asielaanvraag. Die lange wachttijd was de reden waarom hij in 2009 de regularisatie kreeg.

De regularisatie roept vragen op omdat hij bij de politie bekend stond voor slagen en verwondingen. Hoewel hij eerder nog geen terroristische feiten had gepleegd, vertoonde hij volgens de Brugse burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) wel eigenaardig gedrag, wellicht door een psychische problematiek.

Humanitaire regularisatie, ‘9bis’ in het vakjargon, is een uitzonderlijke procedure voor mensen die niet in aanmerking komen voor andere verblijfsprocedures. Denk aan families met schoolgaande kinderen die al geïntegreerd zijn. Of mensen waarbij de asielprocedure uitzonderlijk lang aansleept. Dat was het geval bij de Somaliër, die sinds 2004 in België woonde.

Geval per geval beoordeeld

Zou de dertiger uit Brugge vandaag opnieuw worden geregulariseerd? “Moeilijk te zeggen, maar de kans is wel kleiner geworden”, legt de woordvoerder van Francken uit. In tegenstelling tot vroeger worden er geen collectieve regularisaties meer georganiseerd. Elk geval wordt nu individueel beoordeeld. Sindsdien daalt het aantal positieve beslissingen jaar na jaar.

Tegelijk is de achterstand in migratiedossiers bijna weggewerkt, waardoor asielaanvragen minder lang aanslepen. Dankzij een versterking van het personeel neemt de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) sneller beslissingen dan vroeger. En de invoering van de vreemdelingentaks in 2015 heeft het aantal aanvragen fors doen dalen. Wie humanitaire regularisatie aanvraagt, betaalt nu 350 euro.

Snel-Belgwet

Na zijn regularisatie kreeg de Somaliër in 2015 ook de Belgische nationaliteit. Die naturalisatie verliep via de toenmalige snel-Belgwet, die de toegang tot de Belgische nationaliteit vereenvoudigde. Eind 2012 werden de regels aangescherpt, maar de man had zijn aanvraag enkele maanden eerder ingediend. “Het dossier verliep heel normaal en volgens de klassieke procedure”, weet Landuyt.

Inmiddels plaatste Francken het gunstige advies van Dienst Vreemdelingenzaken dat in 2012 voorafging aan de naturalisatie op Twitter. Daaruit valt op te maken dat DVZ zich louter baseerde op de verblijfstoestand van de Somaliër. “Er werd geen onderzoek verricht naar de openbare orde. En de dienst Veiligheid van de Staat werd niet geconsulteerd", staat er te lezen.