© Jos Knaepen

Zo klonken de allerlaatse Antwerpse optredens van Toots Thielemans

Toots Thielemans was dan wel een Brusselse Ket, maar het internationale jazzicoon was ook thuis in Antwerpen. Thielemans ontbrak sinds 1981 geen enkele keer op de affiche van Jazz Middelheim en hij maakte er exact twee jaar geleden zijn allerlaatste podiumverschijning.

Jonas Rosquin

Toots Thielemans was verliefd op de muziek, op zijn instrumenten, op het podium en op het publiek. Tot vrij recent toerde hij en vermaakte hij zijn fans, al liet de gezondheid hem de laatste jaren steeds vaker in de steek.

In 2013, op 91-jarige leeftijd, schuimde hij nog heel Vlaanderen af met een nieuwe tournee. Dat bracht hem in januari van dat jaar onder meer nog in een volgepakte De Roma in Borgerhout.

Jazz Middelheim 2013

In augustus van dat jaar was hij er naar goede gewoonte weer bij op Jazz Middelheim, waar hij de openingsavond afsloot. “De levende jazzlegende maakte sinds 1981 elke editie van Jazz Middelheim mee en ontgoochelde ook nu niet, in zijn vaste kwartet met Karel Boehlee, Hein Van de Geyn en Hans van Oosterhout”, schreef onze recensente toen. “Toots charmeerde als vanouds met zijn bindteksten in een Nederlands-Engelse mengelmoes, en ook muzikaal met onder meer traditionele afsluiters ‘Wonderful World’ en ‘Ne Me Quitte Pas’.”

Gezondheid gaat achteruit

In december 2013 stond Thielemans opnieuw geprogrammeerd in De Roma, maar dat concert moest hij toen annuleren wegens ziekte. “Toots kijkt alweer uit naar nieuwe optredens, dat is een teken dat hij helemaal in orde is”, suste zijn manager Veerle Van de Poel toen nog.

De gezondheid ging echter bergaf en in maart 2014 volgde dan het nieuws waar de fans al langer voor vreesden. Toots Thielemans maakte bekend dat hij zijn muzikale carrière definitief zou beëindigen. Alle geplande concerten werden geannuleerd. “De heer Thielemans wenst nu te genieten van de rust die hij heeft verdiend”, liet zijn management toen weten. “Hij kan terugkijken op een prachtige internationale en succesvolle carrière waarin hij vele uitdagingen is aangegaan en waarbij hij steeds uitblonk door zijn muzikaliteit.”

Verrassingsoptreden Jazz Middelheim 2014

Toots verraste alsnog door op 16 augustus op het podium te verschijnen van Jazz Middelheim. Tijdens een hommageconcert aan hem, kwam hij tot groot enthousiasme van het publiek zijn lievelingsnummer ‘What a wonderful world’ spelen. In de tent kon je tijdens de Louis Armstrong-cover een speld horen vallen, waarna een geestdriftig gejuich losbrak.

Het zou uiteindelijk de allerlaatste podiumverschijning worden van Toots Thielemans.

Teken hier het rouwregister voor Toots Thielemans.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER