Direct naar artikelinhoud
Kunst & Zwalm

Dorp op stelten om valse 'bouwaanvraag' voor moskee

Bouwaanvraag van sjeik uit Dubai blijkt kunstproject
Beeld RV/Geert Van der Linden

Een gele affiche met de 'bouwaanvraag' voor een moskee is genoeg om Michelbeke, een deelgemeente van Brakel, in rep en roer te zetten. Alleen is de aanvraag niet echt, maar een kunstproject. "Het heeft geen zin om dit te plaatsen in een gekleurde buurt."

Een ‘bouwaanvraag’ verhit de gemoederen in Michelbeke, een deelgemeente van Brakel. Op het hoogste punt van de welgestelde wijk Hovendaal werd de bekendmaking vorige week in de grond geklopt.

Sheikh Mansour bin Dasjir uit Dubai deed op 25 augustus de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van een Mohammedaans gebedshuis. Een moskee in een verder volstrekt Vlaamse buurt, dus. En daarover kregen de burgemeester, maar ook vader en zoon De Croo, al “tientallen verontruste telefoontjes”.

Bouwaanvraag van sjeik uit Dubai blijkt kunstproject
Beeld RV/Geert Van der Linden

Maar de affiche is geen echte bouwaanvraag, dan wel een kunstinstallatie in het kader van Kunst & Zwalm. Voor het lopende kunstenparcours Kunst & Zwalm maakten 25 kunstenaars van de Zwalmstreek hun atelier. Leo Copers is een van hen.

Witte, afgeschermde buurt

Het idee voor de valse, gele affiche kreeg Copers in de wijk zelf, waar hij op prospectie ging. “Het is gefundenes fressen in zo’n witte, afgeschermde en goed functionerende buurt van de ‘gemiddelde’ Vlaming.”

De commotie had de kunstenaar natuurlijk kunnen verwachten. “Die dingen gebeuren, daar heb ik geen vat op”, zegt Copers. “Al had het ook geen zin om deze installatie te plaatsen in een gekleurde buurt, waar veel culturen samenleven. De mensen die er commentaar op hebben, kijken nu vooral naar het letterlijke. Maar hoe het kunstwerk werkt, weet men doodgewoon niet.”

'De mensen die er commentaar op hebben, kijken nu vooral naar het letterlijke'
Leo Copers, kunstenaar

Ook bij de gemeente Brakel moest men even nadenken. “Wij waren uiteraard zeker dat we geen bouwaanvraag voor een Mohammedaans gebedshuis hadden afgeleverd”, zei waarnemend burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open VLD) vanochtend in Het Nieuwsblad. “Ik vermoed dat de kunstenaar bewust de bedoeling had om de mensen te choqueren en dat hij de kunstroute met zijn installatie extra wou promoten.”

Wake up call

Maar daar is Copers het niet mee eens. De kunstenaar beschouwt zijn werk niet als een aanklacht, wel als een wake up call voor de inwoners. Zijn werk toont aan dat de wereld groter is dan de witte wijk Hovendaal. “Het is een vaststelling, iets waar mijn oog op gevallen is en ik heb vastgelegd. Al het is maar een kleine ingreep, het heeft effect.”

Of de buurt het werk op termijn wel zal begrijpen, maakt niet uit. “Wie een kunstwerk maakt, ordent elementen zodat er iets nieuw, interessant ontstaat”, zegt Copers. “Ik werk vanuit de methode van de kunst, niet die van de socioloog, politicus of journalist. Het kan gebeuren dat iemand een meesterwerk schildert, waar de toeschouwers mee lachen. En soms wordt een onnozel schilderij opgehemeld terwijl het waardeloos is.”

Kunst & Zwalm loopt nog op 2, 3, 9 en 10 september. kunst-en-zwalm.be