Direct naar artikelinhoud

Verbod op plastic zakken in Kenia: boetes en celstraffen voor overtreders

Varkens grazen in het afval in Kenia.Beeld afp

Vanaf vandaag is het officieel verboden om plastic zakken te gebruiken, produceren of importeren in Kenia. Het land probeert op die manier de vervuiling tegen te gaan. Wie toch een plastic zak durft te gebruiken, riskeert een boete van wel 32.000 euro of een celstraf van vier jaar.

Het verbod is voornamelijk gericht op de plastic tassen die verspreid worden door handelaars, maar geldt niet voor goederen die ingepakt zijn in plastic of specifieke plastic zakken voor vuilnis. Het werd vandaag van kracht, nadat het Hooggerechtshof vrijdag een klacht afgewezen had van de invoerders van plastic tassen, die voor heel wat banenverlies vrezen.

Bergen plastic afval zijn niet ongewoon in het straatbeeld van Kenia en vele andere Afrikaanse landen. Tientallen andere landen hebben bijgevolg al eerder een verbod op plastic zakken ingelast, en ook Kenia deed de voorbije tien jaar al tot driemaal toe een poging om de zakken definitief te verbieden.

De Keniaanse wetgeving pakt de zwaarste overtreders erg hard aan, met boetes die kunnen oplopen tot 32.000 euro en gevangenisstraffen tot wel 4 jaar.

Plastic zakken worden vaak teruggevonden in de magen van koeien en andere dieren.Beeld afp