Werkloze veertiger kan u 3.000 euro opleveren: bedrijf looft premie uit voor wie werknemer kan aanbrengen

© kkv

De krapte op de arbeidsmarkt in Zuid-West-Vlaanderen is hallucinant. Het bedrijf Lafosse looft een beloning tot 3.000 euro uit voor tewerkstelling.

Kris vanhee

De krapte op de arbeidsmarkt noopt Lafosse nv tot een opmerkelijke actie.

“Omdat we via de traditionele kanalen niet de juiste mensen vinden, belonen we degenen die ons een tip geven met de gegevens van een persoon die in aanmerking komt om één van onze vacatures in te vullen”, zegt directeur Karel Lafosse. “Op het moment dat die persoon effectief een contract komt tekenen, krijgt de tipgever 1.000 euro. Is deze persoon na zes maanden nog steeds aan boord, dan krijgt de tipgever nog eens 2.000 euro.”

De Zuid-West-Vlaamse werkloosheidsgraad is bij de laagste in Europa. “Hoewel dit toe te juichen valt, zorgt het wel voor een krapte op de arbeidsmarkt”, zegt Benjamin Vandorpe, medevennoot bij Lafosse nv.

Vooral nood aan veertigplussers

“Lokale bedrijven die groeien, hebben het moeilijk om nieuwe mensen aan te trekken. Zo ook Lafosse nv waar er momenteel vijf vacatures open staan, één als planner, drie monteurs en technisch tekenaar. Door het goedgevulde orderboek hebben we nood aan een extra installatieteam met twee monteurs. Daarbij wordt uitdrukkelijk ook naar 40-plussers gekeken die de nodige ervaring hebben en een voortrekkersrol kunnen spelen.”

Als diverse tipgevers dezelfde naam naar voren brengen, dan geldt de premie enkel voor de eerste die met de naam op de proppen kwam, dus er snel bij zijn is de boodschap.

Cadeaubon

© Hollandse Hoogte

Steeds meer bedrijven belonen hun eigen werknemers als zij een nieuwe collega aanbrengen. De Gentse Universiteit deed een rondvraag bij 36 bondernemingen in ons land en besloot dat 75 procent deze strategie toepast. Soms ging het om een cadeaubon maar vaak bestaat de beloning uit een geldsom, tot 2000 euro. Lafosse doet daar dus nog een forse schep bovenop, en voor eender welke tipgever.

Lees hier de resultaten van de studie van de Gentse Universiteit

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus