© RR

Kipling-erfgename riskeert 30 jaar voor moordpoging op tweeling: “Mama zei dat ze met ons drietjes dood wilde”

Ze had een mooi huis, een eigen bedrijf en meer geld dan ze ooit zou kunnen uitgeven. Toch probeerde de Schotense Kipling-erfgename Mireille Gram (51) op 27 september 2015 om haar tweelingdochters mee te sleuren in haar zelfmoordplan. Vrijdag staat de steenrijke dochter van ondernemer Tony Gram terecht voor de correctionele rechtbank wegens dubbele moordpoging.

Joris VAN DER AA

Het gerechtelijke jaar begint in Antwerpen met een heftig en beladen dossier: de zaak Mireille Gram. De rechtbank moet proberen na te gaan waarom iemand die op financieel vlak nooit iets tekortkwam, toch zo diep kon zakken dat ze haar bloedeigen tweelingdochters mee de dood in wilde sleuren.

In de nacht van 27 op 28 september 2015 dringt Mireille Gram in haar villa in Schoten de kamer van haar dochters binnen. Ze gaat op de rand van het bed van een van de meisjes zitten en probeert haar de keel over te snijden. Maar de 14-jarige dochter schrikt wakker. “Mama, stop ermee, je doet me pijn”, zo noteren de speurders haar reactie in het dossier.

© RR

Door het tumult wordt ook haar tweelingzus wakker. Samen kunnen ze hun moeder overmeesteren en kalmeren. Een van de meisjes belt naar hun nanny, Mireille Gram zal zelf naar de hulpdiensten bellen. Als de meisjes hun moeder geschokt vragen wat haar bezielt, antwoordt ze dat ze er een einde aan wilde maken en dat ze haar dochters niet wilde achterlaten. “Mama zei dat ze met ons drietjes dood wilde.”

In de steek gelaten en eenzaam

Een van de meisjes raakt ernstig gewond in de halsstreek, maar omdat de snijwonde vrij oppervlakkig is, overleeft ze de moordpoging. Mireille Gram is volledig overstuur wanneer ze wordt gearresteerd. “Wat heb ik nu allemaal gedaan? Hoe is het met mijn dochtertje?”, zegt ze tegen de politie. “Het is allemaal de schuld van mijn ex. Hij is ervandoor met mijn beste vriendin, met vijf miljoen, en hij heeft mijn bouwbedrijf afgepakt. Hij komt ook tussen mij en de kinderen. Hij pakt alles af tot ik niets meer heb.”

Mireille Gram vertelt de speurders hoe eenzaam ze zich voelde tijdens haar jeugd, omdat haar ouders vaak afwezig waren door hun werk. Wanneer ze 21 jaar oud is, wordt er bij haar moeder een agressieve vorm van kanker vastgesteld. Mireille stopt met werken om haar moeder te verzorgen. Ze sterft binnen de zes maanden na de diagnose. Een verlies dat Gram naar eigen zeggen nooit heeft kunnen verwerken.

© RR

In 1989 treedt Gram in het huwelijk met havenarbeider Danny G. Een gelukkig huwelijk zal het nooit worden. Haar man had bovendien vooral aandacht voor andere vrouwen, wat hem de bijnaam ‘Danny de facteur’ bezorgde.

Huwelijk gestrand

De geboorte van de tweeling, in december 2000, brengt geen beterschap. Van intimiteit tussen Gram en haar echtgenoot is geen sprake meer. Ze lijdt aan een postnatale depressie en onderneemt in 2005 een eerste zelfmoordpoging.

Haar ex-man haalde in Gazet van Antwerpen hard uit naar de psychiaters die zijn ex jarenlang hebben gevolgd. “Van die ene depressie viel ze in een volgende, en zo gaat het al vijftien jaar. Telkens raakte ze verslaafd aan antidepressiva, die haar ook agressief maakten. Tien jaar geleden zijn we erin geslaagd om haar te laten plaatsen in een inrichting. Ze kwam toen weken haar bed niet uit. Ze is jarenlang wekelijks naar de psychiater gegaan. Die consultaties kosten honderden euro, maar het schoot geen centimeter op.”

Het huwelijk van Mireille Gram en Danny G. strandde uiteindelijk in 2014, nadat Mireille had ontdekt dat hij een relatie had met haar beste vriendin, de dochter van een bouwmagnaat uit Kapellen. Wat volgde, was een vechtscheiding over geld en het hoederecht over de kinderen. Een strijd die Mireille leek te hebben gewonnen: haar tweelingdochters kozen voor haar.

Na de moordpoging in september 2015 werden de kinderen aan haar ex-man toegewezen. Mireille Gram werd een tijdlang opgesloten in de gevangenis. Daarna werd ze opgenomen in een gesloten psychiatrische instelling. Momenteel is ze vrij onder voorwaarden. Ze mag geen contact hebben met haar dochters.

Strafmaat

Het Openbaar Ministerie vervolgt Mireille Gram voor dubbele moordpoging. In theorie kan de rechtbank haar veroordelen tot een gevangenisstraf van 30 jaar. Mireille Gram betwist de feiten niet, haar advocaat zal vooral proberen om de strafmaat zo laag mogelijk te krijgen. Mireille Gram laat zich bijstaan door advocaat Johan John Mees.

Ex-man Danny G. heeft zich burgerlijke partij gesteld. Hij laat zich bijstaan door advocaat Nick Heinen. De belangen van de tweelingdochters worden verdedigd door advocaat John Maes.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be