© Shutterstock

's Ochtends geen tijd voor een gezond lunchpakket voor de kinderen? Met deze tips lukt het wel

In het meegeven van groenten, fruit en een gezonde lunch met de kinderen hoeft helemaal niet veel tijd te kruipen. Daarom wint 'meal prepping' steeds meer aan populariteit. Dat houdt kortweg in dat je kiest voor gezonde etenswaren die al op voorhand klaargemaakt kunnen worden. Dan kook je bijvoorbeeld al een en ander op zondag en heb je meteen goedgevulde lunchboxen voor de komende drie dagen. Resultaat: minder stress en meer tijd.

flb

Je hebt 's morgens altijd tijd tekort, zeker als je kinderen rond hebt lopen die aangekleed moeten worden, moeten ontbijten en ook nog van een goedgevulde brooddoos moeten worden voorzien. Om dat laatste wat vlotter te laten verlopen, bestaat er zoiets als 'meal prepping' zodat je snel en efficiënt tewerk kunt gaan en je de kinderen toch wat lekkers en gezond kunt voorschotelen.

Bij de grote speelgoedketens en supermarkten verkopen ze dan ook steeds vaker lunchboxen die op die trend inspelen. Ze zijn vaak voorzien van aparte vakjes waar snoepgroenten en fruit perfect in passen. Zo kun je bijvoorbeeld groenten op voorhand snijden of groenten grillen in de oven en die zo makkelijk meegeven. Hetzelfde geldt voor heel wat fruitsoorten.

Bewaren van gesneden groenten

Sowieso blijven de meeste groenten wel tot drie dagen fris en knapperig in de koelkast, maar niet elke groente bewaar je best op dezelfde manier.

  • Zo omwikkel je worteltjes en radijsjes in een plastic zakje best met wat nat keukenpapier of bewaar ze in koud water.
  • Broccoli en bloemkool stop je best niet in een afgesloten potje want de groente moet kunnen ademen. Ook hier stop je ze best tussen wat lichtjes natgemaakt keukenpapier.
  • Komkommer wikkel je best in wat plastic folie of stop gewoon in een afgesloten plastic zakje. Hetzelfde geldt voor boontjes, paprika, pompoen en kerstomaatjes.
  • Grote tomaten zijn dan weer moeilijker om te bewaren en die snij je best op het moment zelf.
  • Salade bewaar je dan weer het best door de blaadjes los te maken van de krop, haal er alles slechte stukjes uit, rol de losse blaadjes in natgemaakt keukenpapier op tot je een soort van rolletje krijgt en doe er een elastiekje om.

Bewaren van gesneden fruit

Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.

  • Bananen, aardbeien en frambozen blijven met drie dagen het minst lang lekker.
  • Zij worden gevolgd door mango, meloen, avocado, kersen, peren en pruimen die tot vier dagen lekker blijven.
  • Steenvruchten zoals perzik en abrikoos trekken het nog een dag langer.
  • Appels, watermeloen en blauwe bessen kunnen tot een week goed blijven.

Labelen per dag

Het is bovendien al helemaal praktisch als je de stukjes groenten en fruit en hersluitbare plastic zakjes (die kun je ook opnieuw gebruiken) stopt in de koelkast en ze labelt per dag. Dan hoef je 's morgens enkel te kijken welke dag het is, je hoofd in de koelkast te steken en er het juiste zakje uit te nemen. Zo bespaar je heel wat tijd en kom je de hectische morgen net iets eenvoudiger door. Als je je de avond ervoor hebt uitgesloofd om een lekkere warme maaltijd te maken, aarzel dan ook niet om de restjes mee te geven.

Kies eens voor iets anders

En dan wat de hoofdbrok van de lunch zelf betreft. Boterhammen met choco zijn natuurlijk altijd een klassieker, maar denk ook eens aan alternatieven die gezond zijn en even snel klaar te maken. Zo kun je de gewone boterhammen al eens vervangen door een volkorenwrap, zuurdesembrood of zelfs een groentenwrap die gemaakt is van wortel of rode biet. Kies je toch voor boterhammen, denk er dan eens over na om een boterhamvormpje aan te schaffen in de vorm van een dino of beertje, ook dat maakt de lunch al een stuk leuker.

Hier vind je alvast vier leuke recepten terug waarmee je aan de slag kunt gaan. Het zijn maar enkele ideetjes die je misschien inspiratie kunnen geven en waar je zelf variaties op kunt bedenken. Ook hier kun je weer veel op voorhand klaarmaken.

Meer­gra­nen­wrap met bieslookkaas, ham, groen­te (via Allerhande)Ingrediënten:

1 el roomkaas bieslook light1 meergranenwrap of groentenwrap2 radijsjes¼ komkommer1 blaadje kropsla1 plakje achterhamBereidingswijze:

Meal prepping: Snij de komkommer op voorhand en ook de radijsjes kunnen al in plakjes gesneden worden. Haal enkele blaadjes kropsla van tussen de rol keukenpapier. De enige moeite die je dan nog rest, is de wraps samenstellen en daar heb je maar enkele minuutjes voor nodig als je alle ingrediënten in de koelkast hebt liggen.

Verdeel de roomkaas en de op voorhand gesneden groenten over de wrap. Rol de wrap op.

Lenterolletjes met groenten en kip (via VTM)

16 vellen rijstpapier150 gr glasnoedels (vermicelli)1 wortel½ komkommer2 lente-uitjes2 kipfiletsBereidingswijze:

Meal prepping: Je kunt de groenten al op voorhand in julienne snijden, dat is meteen ook het meeste werk. De glasnoedels kunnen al gekookt worden en blijven tot een week goed in de koelkast en ook de op voorhand gebakken kip blijft gekoeld drie tot vier dagen goed. De overschot van de groenten kunnen op andere dagen meegegeven worden als snack om bijvoorbeeld mee te dippen.

Dompel de rijstvelletjes heel even in lauw water. Leg de vermicelli, de groentjes en de kip in het midden van de velletjes. Plooi de velletjes van onder naar boven, plooi de zijkanten dicht en rol verder op.

Slaatje met quinoa (via Ellemieke Vermolen)

Ingrediënten:

1 courgette in blokjes of dunne reepjes1 bosui in ringetjes1 komkommer in blokjes3 tomaten klein gesnedenhandje rucolakleine groene aspergeskoriander, fijn gehaktpaar takjes munt, fijn gehaktpijnboompitjeshazelnoten, fijn gehaktsap van 2 citroenenolijfoliepeper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Meal prepping: Deze quinoasalade kun je makkelijk op zondag maken en enkele dagen bewaren in de koelkast.

Doe de quinoa in een kom, giet er kokend water overheen en laat ongeveer 30 min weken. Of kook de quinoa op een laag vuurtje gaar (zie verpakking). Schep de quinoa daarna in een zeef en laat deze goed uitlekken. Blancheer de courgette en de groene asperges. Doe de lente ui, komkommer, tomaten, courgette, asperges, koriander, munt, sap van citroen, olijfolie, peper en zout bij de quinoa en roer alles goed door. Doe daarna pas de pijnboompitjes en hazelnoten erover.

Zuurdesembrood met peer, avocado, roomkaas en crumble van zaadjes (via Lekker van bij ons)

Ingrediënten:

4 sneetjes volkoren zuurdesembrood1 avocado1 peerhandvol witte druiven200 g zachte roomkaas1 el zonnebloempitten1 el pompoenpitten1 el pistachenoten1 el lijnzaad1 el chiazaad1 el sesamzaad1 limoenpeper en zout

Bereidingswijze:

Meal prepping: je kunt op voorhand de stukjes peer en de druiven snijden en eventueel op andere dagen de rest van de peer of de druiven meegeven als fruitsnack. Besprenkel de plakjes peer en avocado met limoensap, dit om verkleuring te voorkomen. De zaden en pitten kunnen op voorhand geroosterd worden. Dat kan je trouwens meteen met een grotere hoeveelheid doen zodat je het ook kunt gebruiken om een salade extra crunch te geven. Zo hoef je alleen nog de boterham te besmeren en kun je er vervolgens alles snel op leggen.

Besmeer de sneetjes brood eerst royaal met de roomkaas. Leg enkele plakjes avocado en peer op de broodjes. Leg er nog gehalveerde druiven bij. Strooi er de crumble van zaadjes over.

Nog enkele tips:

  • Laat de kinderen zelf een leuke brooddoos uitkiezen. Het oog wil ook wat, en zeker bij kinderen.
  • Als ze meegaan naar de winkel, laat hen dan ook enkele stukken fruit of groenten uitkiezen, maar stop er ook soms wat dingen tussen die ze er zelf niet zouden uitpikken.
  • Denk na over creatieve manieren om de groenten en fruit te presenteren zoals spiesjes fruit of schijfjes tomaat tussen de boterham.
  • Steek er wat kleurrijke zaken tussen. Dat kan met de keuze van de groenten, maar ook een leuk servet kan al veel doen.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer