© AFP

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null

Alweer Quick Step: Trentin pakt tweede dagzege in Vuelta, Froome komt niet in problemen

Mateo trentin heeft de tiende etappe in de Vuelta gewonnen.De Italiaan was in Alhama de Murcia na 165 kilometer sneller in de sprint dan medevluchter Joaquin Rojas en pakte zijn tweede dagzege in deze Ronde van Spanje. Meteen ook de vierde etappewinst van Quick Step Floors... Uitdager Vincenzo Nibali waagde zijn kans in de afdaling van de Collado Bermejo, de enige klim van de dag, maar Chris Froome kwam nooit in de problemen en blijft leider. In het slot wist Nicolas Roche wel nog enkele kostbare seconden te pakken.

vml

De tiende etappe van Caravaca naar het voedselbedrijf ElPozo Alimentacion in Alhama de Murcia was 164,8 kilometer lang. Onderweg wachtte de Collado Bermejo: een col van eerste categorie, twintig kilometer lang en gemiddeld vijf procent steil met pieken van tien procent. Maar na de top was het nog twintig kilometer dalen tot de finish en dus werd verwacht dat de vluchters aan zet zouden zijn.

Maar zoals wel vaker in de Vuelta kan het wel eens spoken na een rustdag. En dat kon je deze keer letterlijk nemen want het was slecht weer in het zuiden van Spanje. Bovendien hield het peloton er een razend tempo op na (52,3 km/u gemiddeld na twee uur koers!) waardoor lange tijd niemand weg geraakte.

Pas na 90 kilometer werd het weer droog en kregen we dan toch een afscheiding. Het peloton brak in tweeën en 18 renners trokken in de aanval. Onder hen geen Belgen of geen enkele renner die een bedreiging vormde voor het klassement. De bekendste namen voorin waren onder meer José Joaquín Rojas en Marc Soler (Movistar), Luis León Sánchez (Astana), Alessandro De Marchi (BMC), Michael Mørkøv (Katusha), Bert-Jan Lindeman en Juan José Lobato (LottoNL - Jumbo), Matteo Trentin en Niki Terpstra (Quick-Step Floors).

Het peloton liet dan toch begaan en zo kon de kopgroep met een voorgift van meer dan vijf minuten beginnen aan de Collado Bermejo.

Versnellingen bergop

Jacques Janse Van Rensburg (Dimension Data) kwam als eerste boven op de Alto del Morrón de Totana, een voorloper van de eigenlijke klim maar officieel ook al een col van derde categorie. Roson, Trentin en Rojas sprongen mee met de Zuid-Afrikaan en de vier kwamen ook als eersten boven op de Collado Bermejo. Achter hen volgde nog het zestal Sanchez, Soler, De Marchi, Courteille, Geniez en Agnoli echter op een kleine halve minuut.

In het peloton voerden de mannen van Nibali het tempo op en door dat beukwerk van Bahrein-Merida werd de grote groep dan toch nog flink uitgedund.

Nibali in de afdaling

Daarna wachtte de renners echter nog een gevaarlijke, bochtrijke afdaling van 20 kilometer richting aankomst. Een kolfje naar de hand van Nibali,die zich als eerste van het peloton naar beneden stortte met de overige klassementsmannen als waakhonden in zijn wiel. Niemand kon het wiel van specialist Nibali echter houden en zo pakte de Haai van Messina even een kleine voorsprong maar Chaves, Roche, Contador en Froome konden na een spannende achtervolging dan toch terugkeren in het wiel van Nibali.

Vierde feest bij Quick Step

Voorin moest Van Rensburg zijn drie metgezellen op de steile stukken bergaf laten gaan en ook Roson moest even later passen. Trentin en Rojas vlogen richting finish en zouden met z’n tweeën spurten voor de dagzege. Spanjaard van Movistar begon voor eigen volk de sprint van ver en vanop de kop, de Italiaan van Quick Step sprong er makkelijk over. Zijn tweede etappezege want exact een week geleden won de 28-jarige groenetruidrager ook al de vierde etappe, dit seizoen zit de Italiaan - die eerder al ritsucces boekte in de Tour (2013 en 2014) en de Giro (2016) - aan drie overwinningen. Begin deze maand won hij een etappe in de Ronde van Burgos (2.BC). Het is bovendien al de vierde dagzege van Quick Step Floors in deze Vuelta met naast tweemaal Trentin ook Lampaert en Alaphilippe!

Roche op kousenvoeten

In het peloton slaagde Nicolas Roche erin om in het slot nog weg te rijden, waardoor hij op kousenvoeten nog enkele (kostbare) seconden kon pakken en in de stand op gelijke hoogte komt met nummer twee Chaves.

Morgen/woensdag trekt het peloton in de elfde etappe vanuit startplaats Lorca recht naar het zuiden, naar de Middellandse Zee, waarna de renners de kust een vijftigtal kilometer lang in westelijke richting volgen. Eenmaal weer naar het binnenland gedraaid, gaat het 70 kilometer lang vrijwel ongemerkt omhoog en wachten twee cols van eerste categorie, die snel na elkaar komen. Na de Alto de Velefique (13 km aan 7,5 procent) ligt de aankomst op de Calar Alto. De gemiddelde stijgingsgraad van die 29,7 kilometer lange col is slechts 4,6 procent, maar wel met pieken tot 18 procent: dit kan een cruciale etappe worden. (Lees meer)

Trentin: “Gaan voor vijfde zege met Quick Step Floors”

Matteo Trentin reageerde achteraf ambitieus op de vierde ritzege van Quick Step Floors. “Nu moeten we ook hier mikken op die vijfde overwinning”, klonk het bij Trentin. “Dat moet nu ons doel zijn.”

“Het was wel een etappe die ik vooraf had aangeduid”, aldus Trentin, die volgend seizoen voor Orica-Scott rijdt. “Ik wist dat het een lastige slotklim is, maar wel één met een constant stijgingspercentage, een ‘loper’ die binnen mijn mogelijkheden ligt. Ik heb de hele klim gewoon mijn eigen tempo gereden.”

Daarna volgde een technische afdaling. “Het was een goede zaak voor mij om met Rojas op pad te zijn, want hij daalde echt goed. Ik kon hem net volgen, al moet ik eerlijk zijn, toen hij echt doortrapte, moest ik op de tanden bijten en kreeg ik het af en toe moeilijk om zijn spoor te volgen. We slaagden erin om weg te rijden bij de anderen en dan was het zaak om te wachten tot de sprint.”

Daarin zette Rojas als eerste aan en remonteerde Trentin hem met gemak. “Ik ben heel blij met deze tweede ritzege. We hebben er nu vier, aan ons om dat reeksje van vijf te voltooien, zoals we dat ook deden in de Giro en Tour.”

Uitslag:

1. Matteo Trentin (Quick-Step Floors)

2. José Joaquín Rojas (Movistar Team) + 00:01

3. Jaime Rosón (Caja Rural - Seguros RGA) + 00:19

4. Jacques Janse Van Rensburg (Team Dimension Data) + 00:21

5. Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale) + 00:56

Stand:

1. Chris Froome (Team Sky)

2. Esteban Chaves (Orica - Scott)+ 00:36

3. Nicolas Roche (BMC Racing Team)+ 00:36

4. Vincenzo Nibali (Bahrain - Merida)+ 01:17

5. Tejay van Garderen (BMC Racing Team)+ 01:27

Bekijk hier de volledige uitslag en stand

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer