© BELGA

Wickmayer verrast reekshoofd en zit in tweede ronde US Open, Elise Mertens naar huis

Yanina Wickmayer (WTA 129) heeft in de eerste ronde van het US Open het 28ste reekshoofd Lesia Tsurenko (WTA 30) met 6-3 en 6-1 verslagen. De Oekraïense stond bijna 100 plaatsen hoger op de wereldranglijst. Wickmayer stoot zo door naar de tweede ronde. Elise Mertens (WTA 39) moest haar meerdere erkennen in de Amerikaanse Madison Keys (WTA 16). De hoogstgeplaatste Belgische speelster ging in twee sets onderuit (3-6 en 6-7) tegen thuisspeelster en het 15de reekshoofd op de hoofdtabel.

In de openingsronde op Flushing Meadows zorgde Wickmayer voor een kleine stunt door in de eerste ronde het Oekraïense 28e reekshoofd Lesia Tsurenko (WTA 30) in twee sets huiswaarts te sturen: 6-3 en 6-1 na 1 uur en 22 minuten. In de volgende ronde neemt Wickmayer het op tegen de winnares van het duel tussen de 32-jarige Estse Kaia Kanepi (WTA 418) en de Italiaanse veterane Francesca Schiavone (WTA 77).

Voor Wickmayer en Tsurenko was het de vierde onderlinge confrontatie, de stand is nu 3-1 in het voordeel van onze landgenote. De recent gehuwde Wickmayer bereikte in 2009 de halve finales van het US Open, een jaar later was ze er goed voor de vierde ronde. In haar vorige zes deelnames op Flushing Meadows geraakte ze echter nooit meer verder dan de tweede ronde. Vorig jaar was de openingsronde het eindstation, na een nederlaag tegen de Duitse Julia Görges.

Mertens uitgeschakeld

Elise Mertens moet al na een ronde Flushing Meadows verlaten. Nochtans had de Limburgse vertrouwen getankt na het bereiken van de halve finales in New Haven vorig weekend. Het was de tweede keer dat ze op de hoofdtabel in New York stond.

Haar tegenstandster Madison Keys wordt getraind door gewezen tenniskampioene Lindsay Davenport. Zij en Kim Clijsters zagen hoe de eerste set na 36 minuten spelen naar Keys ging. In de tweede set beet de 21-jarige Mertens feller van zich af. Toch moest ze ook dan de duimen leggen voor het vijftiende reekshoofd, zij het na een tiebreak. De 21-jarige Limburgse verloor in twee sets (6-3 en 7-6).

© Photo News

Tegenstandster over Mertens: “Taaie opponente”

Elise Mertens (WTA 39) kon dinsdag dus niet voor een verrassing zorgen in de eerste ronde van de US Open. “Mertens was een erg taaie opponente”, reageerde Keys na de partij.

“Ik ben ontzettend gelukkig dat ik het duel in twee sets gewonnen heb”, vertelde de 22-jarige Keys. “Het was zeker geen walk-over, want Mertens speelde fel en haalde ongelooflijk veel ballen terug. Op het einde van set twee, die ik pas na een tiebreak won, kreeg ik het even warm. Maar ik ben blij dat ik het uiteindelijk toch haalde.”

Keys wordt getraind door de gewezen tenniskampioene Lindsay Davenport, terwijl ook Kim Clijsters de match vanuit de tribunes volgde. “Het is fijn om voor zulke grootheden te mogen tennissen”, verklaarde Keys. “Het geeft een goed gevoel om te beseffen dat ze jonge speelsters als mij en Mertens steunen.”

© AFP

Matchen Goffin, Darcis en Flipkens afgelast

Het regenweer heeft het programma van de tweede dag van het US Open en dat van de andere Belgen wel danig verstoord. De wedstrijden van David Goffin (ATP-14), Steve Darcis (ATP-66) en Kirsten Flipkens (WTA-73) werden geannuleerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer