Wie opzichter aan de schoolpoort negeert, riskeert fikse boete

© Marc Herremans - Corelio

Wie het stopbordje van een opzichter aan de schoolpoort negeert, riskeert in Brugge straks een boete van 174 euro. Agenten moeten opnieuw respect afdwingen voor de gemachtigde opzichters aan de scholen, want veel weggebruikers negeren die nu. “En dat is bijzonder frustrerend”, vinden de vrijwilligers.

Koen Theuns en Joost Freys

Bestuurders die nog snel plankgas geven als ze het bordje van de gemachtigde opzichter zien omhooggaan of leerlingen die zonder omzien toch al de straat oversteken. De gemachtigde opzichters in Brugge hebben er schoon genoeg van. “Stopbordje of niet, veel mensen lappen de regels aan hun laars”, zegt Stefaan Vergaerde, opzichter aan basisschool Christus-Koning. “Heel frustrerend. Opzichters zouden meer politionele bevoegd­heden moeten krijgen.”

Dat ziet de politie niet meteen zitten. Maar dat de gemachtigde opzichters dringend meer respect moeten krijgen, vindt korpschef Dirk Van Nuffel wél een must. Vanaf 1 september vatten zijn agenten daarom post aan de Brugse schoolpoorten, al dan niet in burger. “Wie het stopbord negeert, wordt dan geverbaliseerd”, zegt Van Nuffel. “De processen-verbaal zullen niet zonder gevolg blijven. We hebben een afspraak gemaakt met het parket: als er voldoende dossiers zijn, komt er een themazitting en moeten de overtreders voor de rechter verschijnen.” De geldboete voor het negeren van de gemachtigde opzichter is niet min: 174 euro. “Voor de 12- tot 16-jarigen wordt die boete doorgaans vervangen door het bijwonen van een verkeersklas.”

Opstandige tieners

De maatregelen maken ook deel uit van het actieplan dat er kwam na de dood van Yamen, het zesjarige jongetje dat in februari overleed nadat het voor de schoolpoort was aangereden door een vrachtwagen.

“Het is de eerste keer dat we zo’n krachtig signaal zien”, reageert Raymonda ­Verdyck, ­afgevaardigd ­bestuurder het gemeenschapsonderwijs. “Voorlopig krijgen we vanuit andere steden en gemeenten in Vlaanderen geen signalen dat ook daar vaak de instructies van opzichters worden genegeerd.”

Ook bij het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) hebben ze daar geen weet van. “Maar we kunnen ons wel voorstellen dat er in sommige buurten meer asociaal gedrag heerst en dat tieners weleens opstandig reageren”, klinkt het. Of de Brugse aanpak dan de juiste is, daarover wil geen van beide organisaties zich uitspreken.

“Verkeerd bezig”

Hoofdcommissaris Nicholas Paelinck, vicevoorzitter van de overkoepelende Vaste Commissie van de ­Lokale Politie (VCLP), kijkt alvast met gefronste wenkbrauwen naar de opdracht die de Brugse agenten hebben gekregen. “Als we de politie inzetten om ander personeel met een bevoegdheid op te volgen, dan zijn we verkeerd bezig. Iedereen moet gewoon zijn bevoegdheid daadwerkelijk uitoefenen, anders kunnen we er beter gewoon zelf staan. De politie gaat toch ook niet elke ambulance voorrijden omdat sommige bestuurders doen alsof ze de ziekenwagen niet zien of horen aankomen? Een opzichter kan altijd een overtreding aangeven bij de politie of formeel een klacht indienen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen