Direct naar artikelinhoud
storm harvey

Harvey komt weer aan land in Louisiana, avondklok ingesteld in Houston

Harvey komt weer aan land in Louisiana, avondklok ingesteld in Houston
Beeld Photo News

De storm Harvey is vandaag voor de tweede keer aan land gekomen, nu in Louisiana. De National Weather Service houdt er rekening mee dat ten noorden en oosten van de miljoenenstad Houston zo'n 15 tot 30 centimeter extra regen zal vallen als de storm het zuidwesten van Louisiana binnentrekt. Het dodental als gevolg van de overstromingen in Texas is opgelopen tot dertig.

Volgens de landelijke weerdienst komt het einde van de overlast in Houston en omgeving echter langzaam in zicht.

Verwacht wordt dat Harvey, die zich de afgelopen dagen in de Golf van Mexico ophield, aan kracht zal verliezen als het steeds meer landinwaarts intrekt. Morgen zal de storm over de staat Mississippi trekken. "We zullen er niet lang meer last van hebben", aldus meteoroloog Donald Jones van de weerdienst in Lake Charles in Louisiana.

Twitter bericht wordt geladen...

Louisiana, dat in 2005 zwaar werd getroffen door de orkaan Katrina, wachtte vandaag gespannen af wat Harvey ging aanrichten. Met name het waterrijke zuidwesten van de staat is gevoelig voor overstromingen. De overlast is tot nu toe beperkt gebleven, vergeleken met wat buurstaat Texas allemaal te verwerken kreeg.

Vooral Lake Charles, dat voor een derde is omringd door meren, heeft maatregelen getroffen. In sommige wijken zijn al veel bewoners geëvacueerd. Rond hun huizen stond het water gisteren al ruim een meter hoog. De inwoners van de stad zijn verbaasd over de snelheid waarmee het waterpeil stijgt. Ook de grootste stad van de staat, New Orleans, heeft inmiddels met het wassende water te maken.

De avondklok moet er vooral voor zorgen dat er niet geplunderd wordt in de binnenstad

Het stadsbestuur van Houston heeft iedereen verboden 's nachts de straat op te gaan. De stad, die flink is getroffen door de storm Harvey, hoopt zo de orde beter te kunnen handhaven. De avondklok geldt van middernacht tot vijf uur in de ochtend. De burgemeester van Houston zei vannacht dat de avondklok er vooral voor moet zorgen dat er niet geplunderd wordt in de binnenstad.

Record regenval

Burgemeester Sylvester Tuner wil ook voorkomen dat mensen gaan autorijden in het donker en omkomen door het nog altijd stijgende water. Er zijn al dertig doden geteld, maar dat aantal loopt naar verwachting nog op. Reddingswerkers zijn al dagenlang bezig mensen te evacueren in en rond de Amerikaanse miljoenenstad. Vannacht lieten autoriteiten weten dat ze rond Houston 13.000 inwoners in veiligheid hebben gebracht.

Twitter bericht wordt geladen...

De tropische storm blijft voor regen zorgen en het gebied vestigde gisteren een record: niet eerder viel er op één plek op het Amerikaans vasteland 1,3 meter regen.

De opvangcentra in de stad zitten propvol. In het congrescentrum in Houston verblijven inmiddels 10.000 mensen, het dubbele van de officiële capaciteit. De gemeente opent nieuwe opvanglocaties in stadions.

Schattingen van de schade blijven stijgen. De grote verzekeraars hebben de kosten van Harvey flink naar boven bijgesteld: 35 miljard dollar (circa 30 miljard euro). Dat komt overeen met wat de storm Katrina in 2005 qua schade aanrichtte. Slechts één op de vijf huiseigenaren is afdoende verzekerd tegen de schade, zeggen de experts.

Explosiegevaar

De gevolgen van de orkaan zijn niet beperkt tot overstromingen. In het overstroomde gebied staan veel fabrieken. Alle burgers die in een straal van 2,4 kilometer van een chemische fabriek in het zuidwesten van de staat wonen, worden geëvacueerd vanwege explosiegevaar. De stroom in de Arkema-faciliteit is uitgevallen als gevolg van orkaan Harvey. Ook de backup-generatoren werken niet, die zijn overstroomd. Op andere plekken in het getroffen gebied zijn raffinaderijen van Shell en Exxon beschadigd. Die lekken nu chemische stoffen.

Reservoirs buiten de stad kunnen het overvloedige water niet aan en overstromen. Autoriteiten proberen de dammen te beschermen en laten extra water wegstromen wat tot overstromingen leidt in tot nu toe droge buitenwijken. De avondklok in Houston geldt tussen middernacht en 5 uur 's ochtends en is voor onbepaalde tijd ingesteld.

Twitter bericht wordt geladen...