“Uitstel kernuitstap is nefast voor hernieuwbare energie”

“Een nieuw uitstel van de sluiting van de oude Belgische kerncentrales zet de ontwikkeling van toekomstgerichte hernieuwbare energie op de helling”. Dat zeggen sp.a-energiespecialisten Karin Temmerman en Rob Beenders in een reactie op het voorstel van het VBO om de kerncentrales langer open te houden.

Het VBO pleit er woensdag in enkele kranten voor om kernenergie ook na 2025 mee op te nemen in de energiemix. De werkgeversorganisatie dringt aan op meer realisme over de timing voor de sluiting van de kerncentrales. Die sluiting is voorzien in 2025. Maar dat lukt volgens het VBO niet zonder problemen voor de bevoorradingszekerheid en de kostprijs.

Oppositiepartij sp.a is niet te spreken over het pleidooi van het VBO. “Ze pleiten voor meer realisme in het energiebeleid, maar doen vervolgen het meest onrealistische voorstel ooit”, aldus Beenders en Temmerman. “Om écht werk te maken van een energiewende in België, moeten we net zo snel mogelijk af van de kerncentrales. Die zijn immers niet alleen onveilig en vervuilend, ze zijn ook niet inpasbaar in een energiesysteem met wind- en zonne-energie. Bovendien remt de onzekerheid over de toekomst investeringen in hernieuwbare energie af. Het is perfect mogelijk om onze kerncentrales te sluiten én tegelijk op een betaalbare manier de klimaatdoelen te realiseren”.

De sp.a’ers dringen aan op het beloofde energiepact. Dat pact laat al een tijdje op zich wachten. “De verantwoordelijkheid van onze ministers om de toekomst hernieuwbaar te maken is enorm. Wanneer gaan ze deze eindelijk serieus nemen?”, vragen Temmerman en Beenders zich af. “Minister Tommelein zegt vandaag dat de toekomst hernieuwbaar is, maar zaait tegelijk opnieuw twijfel over de sluitingsdatum van de kerncentrales. Zo zet hij de hernieuwbare toekomst op de helling in plaats van eraan bij te dragen”, besluiten de sp.a’ers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER