© Guido Kerckhoven

© Guido Kerckhoven

© Guido Kerckhoven

© Guido Kerckhoven

© Guido Kerckhoven

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

50 vrijwilligers runnen het lokale dienstencentrum “Aan de Statie”

Op 2 en 3 september zwaaien de deuren van Lokaal Dienstencentrum (LDC) “Aan de Statie” voor het eerst open. De nieuwe ontmoetingsplek voor de Lanakense 60-plussers in de onmiddellijke omgeving van het Europaplein is een initiatief van OCMW-Lanaken. Eén centrumleider en een vijftigtal vrijwilligers zullen er voor de dienstverlening instaan. Ook de diensten Welzijn en Thuiszorg van het OCMW worden in het nagelnieuwe complex ondergebracht.

GK

“Aan de Statie” heeft het WZC Ludinaca (voorheen WZC Sint-Anna) als buur. De naam van het LDC verwijst naar het oude treinstation van Lanaken. “In het dienstencentrum streven we ernaar de zelfredzaamheid van senioren en mensen met lichte thuiszorg te versterken zodat ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen”, benadrukt centrumleider Dirk Welkenhuyzen. “Dit willen we bereiken door laagdrempelige hobby-, vormings-, en informatieve activiteiten aan te bieden, waarbij we betutteling van de doelgroep alleszins willen vermijden. We werken ook samen met de diensten Sport, Cultuur of Cultureel Erfgoed. Het is niet onze bedoeling om in het vaarwater van bestaande organisaties voor senioren te komen. Integendeel, door onze dienstverlening trachten we de werking van deze verenigingen nog te versterken.”

Vrijwilligers

“De 50 vrijwilligers staan voorlopig enkel in voor het onthaal en de uitbating van het restaurant of het cafétaria, maar hun takenpakket wordt op termijn verruimd tot het begeleiden van activiteiten, communicatie of buurthulp”, vult OCMW-voorzitter Michel Stevens (sp.a) aan. “Uiterlijk binnen één jaar richten we bovendien een aparte ruimte in voor pedicure, haarverzorging of kinesitherapie… Voor de maaltijden werken we samen met onze buren van WZC Ludinaca.” “Ook de dienst Welzijn van het OCMW verhuist naar het nieuwe dienstencentrum”, aldus Ludo Bosmans, afdelingshoofd sociale zaken van het OCMW. Aan het nieuwe dienstencentrum hangt een prijskaartje van ruim 2 miljoen euro, waarvan 648 000 euro betoelaagd door het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA). WZC Ludinaca verhuist op 3 oktober naar het nieuwe onderkomen, waarin ook het LDC is gevestigd. Het oude gebouw wordt daarna snel gesloopt en tegen de lente van 2018 krijgt de vrijgekomen ruimte een parkfunctie. Op 2 en 3 september houdt het LDC opendeurdagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer