Bureaucratie houdt van kanker herstelde juf thuis: “Ik wil naar mijn klas maar mag niet”

© Simon Mouton

“Van mijn dokter en van mijn school mag ik op 1 september weer aan de slag, maar de commissie die daarover moet oordelen, weigert me vóór 4 oktober te ontvangen.” Dat zegt Annick Van Hoon­acker (42) uit Deerlijk, die herstelt van kanker.

bm

Een ware lijdensweg heeft Annick Van Hoonacker de voorbije twee jaar doorstaan door haar botkanker, met pijnlijke operaties. Maar midden juni kreeg ze van haar dokter te horen dat ze hersteld is en deeltijds weer aan de slag mag. Haar school is daarover maar wat blij. Maar ze heeft ook de toestemming nodig van Medex, de medische dienst van de ambtenaren. En de commissie die daarvoor bevoegd is, zegt dat ze haar pas kan ontvangen in oktober, waardoor ze de schoolstart moet missen.

Van Hoonacker geeft algemene vakken in een school voor verstandelijk gehandicapten, veelal ­autisten. Een zwaar beroep, maar ze popelt om opnieuw aan de slag te gaan.

“Toen ik langer dan twee jaar ziek was, riep die commissie mij al bij zich en wou me definitief met ziektepensioen sturen. Pas na lang aandringen, kon ik bekomen dat ik misschien weer aan de slag zou mogen. Toen mijn dokter mij midden juni toestemming gaf, was ik dolblij. Maar Medex liet weten mij ten vroegste begin oktober te kunnen ontvangen. Toen ik hen belde, zeiden ze dat het al een gunst was dat ze me zo snel al wilden zien.”

Van Hoonacker heeft haar probleem aangekaart in een open brief aan Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), maar dat kabinet verwijst haar door naar het ministerie van Volksgezondheid. “Er is beslist het ziektepensioen af te schaffen, en ambtenaren die langdurig ziek zijn net als werknemers opnieuw naar de arbeidsmarkt te begeleiden”, zegt Els Cleemput, de woordvoerster van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Of dat ook voor de Vlaamse ambtenaren zal gelden, is nog niet helemaal zeker: dat is nog in bespreking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen