Terreur van dichtbij meegemaakt? Vind lotgenoten via Facebook!

Een Nederlander die de aanslagen van 2015 in Parijs overleefde, heeft een Facebookgroep opgericht om met lotgenoten in contact te komen. Iedereen die terreur van heel dichtbij meemaakte kan lid worden. “Want spreken met lotgenoten doet zo veel deugd.”

Ferry Zandvliet was op 13 november 2015 samen met drie vrienden in de Bataclan. Ze overleefden alle vier de aanslag, 89 andere concertgangers niet. De maanden na de aanslag konden de drie vrienden altijd bij elkaar terecht, iets wat hen naar eigen zeggen hard hielp in hun verwerkingsproces. “Op een bepaald moment besefte ik dat er veel mensen die hetzelfde meemaakten nog nooit met iemand anders hadden gesproken, ze moesten alles alleen verwerken.” Dat was het moment waarop Zandvliet besefte hoe belangrijk het is om met lotgenoten te kunnen spreken. “Ze weten als de beste hoe je je voelt en waar je blijft mee worstelen”. 

Reacties midden in de nacht

Daarom besloot Zandvliet om een Facebookgroep op te richten voor slachtoffers van terreur en zwaar geweld. Iedereen is er welkom, maar wie
lid wil worden, wordt wel eerst gescreend. “Om nieuwsgierige journalisten buiten te houden”, klinkt het. De groep telt nu meer dan 40 leden, waaronder ook enkele Belgen: slachtoffers van de aanslagen in Parijs, maar ook van Zaventem, Nice, Tunesië en Londen. Na de aanslagen in Barcelona moest Zandvliet opnieuw 15 leden toevoegen.

Zelf ging hij onlangs, anderhalf jaar na de aanslag,  opnieuw door een moeilijkere periode. "Mijn omgeving toonde weinig begrip: het was al lang geleden en ik ben gezond. Maar in de groep kreeg ik meteen begripvolle reacties. Het gebeurt soms dat ieamand midden in de nacht iets post en dan komt er heel snel een reactie."

Het blijft niet bij Facebook

De stichter wil met de groep creëren wat hij zelf had met zijn drie vrienden na de aanslag. “Daarom spreken we ook af in het echt, vaak heel deugddoende momenten”.  In de groep komt er ook handige informatie, bijvoorbeeld hoe je snel een afspraak kan krijgen bij een goede psycholoog gespecialiseerd in terreurtrauma's.  Maar Zandvliet is ambitieus. “Misschien wordt de Facebookgroep binnenkort wel een stichting die workshops organiseert en lotgenoten tips geeft hoe ze na een aanslag kunnen omgaan met de media. Bijvoorbeeld hoe ze zich kunnen beschermen tegen opdringerige journalisten die er alles aan doen om toch maar een telefoonnummer te bemachtigen en slachtoffers echt gaan stalken." Hij wil ook samenwerken met professionele instanties. “Na de Klap wil professionele begeleiding niet vervangen, maar we kunnen wel een belangrijke aanvulling zijn."

 Slachtoffers en nabestaanden van aanslagen die lid willen worden, kunnen zich melden via facebook.com/ferzand1978.

Meest gelezen