Jongen die opriep tot moord op christenen weer vrijgelaten

De zoon van imam El-Alami Amaouch, die opgemerkt werd in een video die in Verviers was opgenomen en waarin hij opriep om christenen te doden, is weer vrijgelaten, nadat hij zondag was opgepakt in het kader van een Brussels dossier. Dat heeft de procureur des konings van Luik meegedeeld.

“De jongeman is vrijgelaten om procedureredenen en omdat hij in twee dossiers voorkomt, een van het federaal parket en een van het parket van Luik”, aldus Philippe Dulieu, procureur des konings van Luik. “Hij werd opgepakt omdat hij voorkomt in een dossier van het federaal parket. Hij is nog niet verhoord in verband met de video, maar dat zal wel nog gebeuren.”

De jongen is de zoon zijn van de Nederlands-Marokkaanse geradicaliseerde iman El-Alami Amaouch, de Nederlands-Marokkaanse geradicaliseerde imam van Dison, een kleine gemeente vlak bij Verviers. In de video, die op de berichtendienst Telegram werd ontdekt door de Franse vestiging van Memri, een internationaal instituut dat onderzoek voert naar de media in het Midden-Oosten, wandelt een jongen ’s nachts door de straten van Verviers. De jongen, naar schatting vijftien jaar, doet in het Arabisch uitspraken als “O Allah, vernietig de hatelijke christenen. O Allah, dood ze allemaal. Spaar er geen enkele.”

El-Alami Amaouch is al enkele jaren actief in de extremistische kringen rond Verviers. In zijn preken is hij bijzonder radicaal. Zo bedreigde hij de islam-kritische Marokkaanse dichter Ahmed Assid. In een preek smeekte hij God diens “tong en benen af te snijden”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER