Direct naar artikelinhoud
VS

Trump belooft steun aan senator die onderzoek voert naar Trump junior

Trump belooft steun aan senator die onderzoek voert naar Trump junior
Beeld AFP

Donald Trump heeft zich alweer op glad ijs begeven. De president heeft een senator die een onderzoek voert naar Donald Trump junior beloftes gedaan over financiële steun voor een van diens stokpaardjes, de biobrandstof ethanol. Zo lijkt hij duidelijk te hengelen naar mededogen voor zijn zoon.

Chuck Grassley, de voorzitter van de juridische commissie in de Senaat én groot voorvechter van de biobrandstof ethanol, laat de wereld op Twitter weten dat Donald Trump hem heeft opgebeld. In dat gesprek zou de president hebben gezegd dat hij een grote voorstander is van ethanol en er voldoende financiële middelen voor zal uittrekken.

Het telefoontje kwam er minder dan 24 uur nadat CNN had bericht dat Trumps oudste zoon zich bereid toont om te getuigen voor de commissie van Grassley. Die voert onderzoek naar een ontmoeting in de Trump Tower in 2016: Trump junior en andere campagneleden van Trump senior spraken er af met enkele Russen die bezwarende informatie over Hillary Clinton zouden hebben beloofd. 

De getuigenis van Trump junior kan de komende weken plaatsvinden, bericht CNN. Gevraagd naar een reactie op het opmerkelijke telefoontje van de president blijft het opvallend stil in het Witte Huis.

(lees verder onder de tweets)

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Grassley ging niet veel dieper in op de belofte van Trump, maar heel wat anderen hebben er een pak vragen bij. Zo is het eerst en vooral helemaal niet zeker dat Trump zijn belofte zal nakomen. Ethanolproducenten klaagden in juni nog dat ze vrezen dat de olie-industrie nog machtiger zal worden onder de huidige president.

Ten tweede zijn er vragen over wat de echte bedoelingen zijn van Trump. Hij lijkt duidelijk mededogen te vragen voor zijn zoon en hoopt alle mogelijke onthullingen over eventuele Russische inmenging in zijn campagne onder tafel te vegen.