Het nieuwe puntensysteem van de KU Leuven: zo werkt het

De KU Leuven voert een nieuw systeem in voor meerkeuze-examens. Het huidige systeem, waarbij studenten minpunten krijgen bij het aankruisen van een fout antwoord, brengt vaak spanningen met zich mee, klinkt het. De giscorrectie was dan ook omstreden, omdat veel studenten erdoor niet durfden te gokken en zo kostbare punten misliepen.

tg

Zo werkt het bij KU Leuven

Bij het nieuwe systeem kunnen studenten ook aangeven welke antwoorden volgens hen zeker fout zijn. Als ze denken het juiste antwoord te weten, kunnen ze dat aankruisen en een volledig punt verdienen. Als ze het correcte antwoord niet kennen en nog twijfelen tussen twee antwoorden, dan kunnen ze die bolletjes aanvinken en zo toch een deel van de punten krijgen.

“Als de student zeker is van zijn antwoord, verandert er niets. Dan duidt hij gewoon het volgens hem correcte antwoord aan. Geeft hij een fout antwoord, wordt er nog altijd een punt afgetrokken. Maar nu is er een tussenoplossing. Als de student twijfelt kan hij ook aanduiden welke antwoorden volgens hem zeker niet correct zijn. Dat is het eliminatiesysteem”, legt onderzoeker Tinne De Laet van de KU Leuven uit.

Als er bijvoorbeeld vier mogelijke antwoorden zijn, kan de student er twee elimineren. Als het juiste antwoord bij de twee overgebleven mogelijkheden zit,kan hij nog een deel van de punten krijgen.

Hoe lang?

Het nieuwe systeem, dat het afgelopen jaar uitvoerig werd getest, is positief onthaald en wordt vanaf dit academiejaar ingevoerd, al is het nog niet verplicht. “Het is uiteindelijk aan de docenten zelf om te beslissen of ze voor het nieuwe systeem gaan of niet.”

“We gaan vanaf dit academiejaar dit examen beschikbaar stellen voor al onze docenten en het gebruik ervan verder bestuderen. Als studenten en professoren positief blijven reageren, dan kunnen we dit op wat langere termijn veralgemenen”, zegt vicerector onderwijs Didier Pollefeyt.

Andere universiteiten gaan het nieuwe systeem voorlopig niet invoeren.

UGent: giscorrectie al geschrapt

De Universiteit Gent heeft de giscorrectie vorig jaar al geschrapt. De Onderwijsraad van de Universiteit Gent koos toen, na een positieve evaluatie, definitief voor een systeem van de “hogere cesuur”. In tegenstelling tot de giscorrectie, worden niet langer punten afgetrokken bij een fout antwoord, maar studenten moeten wel minstens 25 op 40 halen om te slagen.

“Zowel uit internationaal onderzoek als uit een bevraging bij 1.500 UGent-studenten bleek dat giscorrectie nadelig is voor risicoschuwe studenten. Dat zijn studenten die, ondanks het feit dat ze de leerstof beheersen, te weinig vragen durven te beantwoorden uit schrik om punten te verliezen. De UGent was overigens de eerste Vlaamse hogeronderwijsinstelling die giscorrectie bij meerkeuze-examens afschafte”, klinkt het.

VUB: wel giscorrectie

Aan de VUB in Brussel bestaat de giscorrectie wel nog in traditionele vorm. Dat betekent dat studenten bij een fout antwoord op meerkeuzevragen geen nul krijgen, maar minpunten.

UA: meerkeuzevragen vermijden

“We hebben sinds vorig jaar een leidraad voor docenten met alle info over giscorrectie, en hoe/welke te gebruiken. Want er bestaan meerdere mogelijkheden. Een giscorrectie kan, als het op een correcte, wetenschappelijk aanvaarde manier gebeurt. En de professor of docent moet in het begin van het jaar duidelijk maken aan de studenten welke systeem hij of zij hanteert”, zegt Peter De Meyer van UAntwerpen.

“Niet onbelangrijk: we streven ernaar zo weinig mogelijk 100% meerkeuze-examens te hebben. Een deel van het examen meerkeuzevragen voorschotelen moet zeker kunnen, maar liefst in combinatie met open vragen, of een mondeling examen, of een opdracht die moet worden uitgevoerd”, aldus de woordvoerder van UAntwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen