Karel Van Eetvelt verruilt ondernemersorganisatie Unizo voor bankenlobby

© BELGA

Karel Van Eetvelt maakt een opvallende overstap: hij verlaat Unizo, de vereniging van kleine en middelgrote ondernemers, om aan de slag te gaan als de nieuwe topman bij bankenkoepel Febelfin, de federatie van de financiële sector.

Het vertrek van Karel Van Eetvelt bij Unizo is verrassend. Naar eigen zeggen was hij na bijna dertien jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de ondernemersorganisatie "klaar voor een nieuwe uitdaging". Vanmiddag geeft Van Eetvelt toelichting bij zijn nieuwe job, samen met Johan Thijs (de topman van KBC), die voorzitter is van Febelfin.

Bij Febelfin wordt hij vanaf 1 oktober de opvolger van Michel Vermaerke, die twaalf jaar lang de spreekbuis was van de financiële sector.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat Vermaerke zou weggaan bij Febelfin. Geruchten dat zijn vertrek te maken heeft met financieel wanbeheer bij de Gentse Floraliën, waarvan hij voorzitter was, heeft Vermaerke altijd ontkend.

Groep van Tien

Met Van Eetvelt verliest Unizo zijn belangrijkste ‘gezicht’ in de media en in het sociaal-economische overleg met de vakbonden. Zo is hij een van de sterkhouders in de Groep van Tien, met de nationale toponderhandelaars van de werkgeversfederaties en vakbonden.

De 47-jarige Van Eetvelt werd eind 2004 gedelegeerd bestuurder bij Unizo, in opvolging van Kris Peeters, die toen de overstap maakte naar de politiek en Vlaams minister werd voor CD&V. Voordien, van 1992 tot 2004, werkte Karel Van Eetvelt bij de kmo-bouworganisatie Bouwunie.

Bij Unizo start nu de zoektocht naar een nieuwe topman. Unizo-voorzitter Karl Verlinden gaat de aangesloten sectorfederaties en de lokale Unizo-afdelingen raadplegen over de meest geschikte kandidaat of kandidaten.

Johan Bortier

In afwachting zal Johan Bortier, de directeur van de studiedienst van Unizo, de rol van waarnemend gedelegeerd bestuurder overnemen en de mandaten van Van Eetvelt in het sociaal overleg voor zijn rekening nemen. Jan Sap zal de interne Unizo-organisatie aansturen. Voor Bortier is het de tweede keer dat hij ad interim Unizo moet leiden. Hij deed dat ook al enkele maanden in 2004, bij het vertrek van Kris Peeters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen