© Belga

Serry grijpt net naast ritwinst in eerste aankomst bergop in de Vuelta, Contador krijgt opnieuw tik

Alexandre Geniez heeft de derde etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Fransman van FDJ won de eerste rit met aankomst bergop naar de bijzonder steile Mirador de Ézaro. Hij reed in de laatste kilometer onze landgenoot Pieter Serry (Etixx-QuickStep) uit de wielen en finishte solo. Bij de favorieten werd er op de slotklim duchtig oorlog gevoerd. Alberto Contador en Steven Kruijswijk waren de belangrijkste slachtoffers van de machtsontplooiing van Team Movistar. Chris Froome moest aanvankelijk lossen, maar kroop toch terug in het wiel van Valverde en Chaves. Valverde’s ploegmakker Ruben Fernandez neemt de leiderstrui over van Michal Kwiatkowski.

md

Na de ploegentijdrit van zaterdag en de sprintetappe van zondag, ging het maandag al een eerste keer bergop in de Vuelta. Niet meteen van bij de start in het kuststadje Marin (Galicië). De eerste 110 kilometer van de etappe waren immers vlak. Maar in de laatste zestig kilometer ging het voortdurend bergop en bergaf: drie hellingen volgden elkaar in sneltempo op.

Een kopgroep van zeven renners mocht als eerste aan de heuvelachtige finale beginnen. Pieter Serry (Etixx - Quick-Step), Gatis Smukulis (Astana), Alexandre Geniez (FDJ), Simon Pellaud (IAM Cycling), Jérôme Cousin (Cofidis), Rüdiger Selig (BORA), David Arroyo (Caja Rural) waren in het begin van de etappe uit het peloton weggereden en mochten met een voorsprong van zo’n 5 minuten en 30 seconden aan de eerste helling van de dag , de Alto de Lestaio (cat 3), beginnen. De eerste meters bergop waren voldoende om de bom te doen barsten in de kopgroep. De Zwitser Simon Pellaud liet zijn medekoplopers achter en kwam als eerste boven op de Alto de Lestaio, maar kwam zichzelf al tegen op daaropvolgende Alto Das Paxareiras ( cat 2). Onze landgenoot Pieter Serry bleef kalm en dichtte samen met Alexandre Geniez de kloof.

Het peloton werd gecontroleerd door Team Sky van leider Kwiatkowski en LottoNL-Jumbo van Steven Kruiswijk. Zij onderhielden zoals gebruikelijk het tempo, zonder echt de intentie te hebben om de kloof te dichten. Daardoor was het broodje van de drie koplopers - Serry, Geniez en Pellaud - gebakken. Zij mochten strijden om de ritzege.

De aankomst lag op de korte maar loodzware slotklim naar Mirador de Ézaro: 1,8 kilometer aan gemiddeld 13%, met stukken tot 29% naar omhoog. In 2012 won Joaquim Rodriguez er al eens een Vuelta-etappe voor Contador, Valverde, Gesink en Froome.

Op die klim bleek helaas Alexandre Geniez een pak sterker dan Pieter Serry. De Fransman kroop naar boven, maar hield wel voldoende voorsprong over aan de streep op een ontketend Movistar. Onder impuls van Alejandro Valverde en Nairo Quintana werden Steven Kruijswijk en Alberto Contador op de eerste belangrijke afspraak meteen op achterstand gezet. Ook Pieter Serry was er nog aan voor de moeite.

Fernandez denkt dat hij etappe wint, maar pakt enkel leiderstrui

De jonge Spanjaard Ruben Fernandez bleek de sterkste van Movistar en finishte 21 seconden achter Geniez als tweede, al dacht hij wel dat hij gewonnen was. Hij neemt wel de leiderstrui over van Kwiatkowski. Vijf seconden later kwamen Chris Froome - aanvankelijk op achterstand gereden - Alejandro Valverde en Esteban Chaves over de streep. Nairo Quintana gaf zes seconden toe op dat drietal. Alberto Contador verloor 28 seconden, Steven Kruijswijk twee minuten. Voor Contador een tweede tik nadat hij in de ploegentijdrit al 50 seconden verloor op zijn belangrijkste concurrenten.

Morgen wacht alweer de tweede aankomst bergop. Dan rijdt het peloton over 163 kilometer van Betanzos naar San Andrés de Teixido. De finish ligt dan op de Alto Mirador de Veixia, een helling van tweede categorie.

Rituitslag

1. Alexandre Geniez (Fra/FDJ)2. Rubén Fernandez (Spa/MOV) op 0:213. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 0:264. Chris Froome (GBr/SKY) 0:265. Esteban Chaves (Col/OBE) 0:266. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:327. Igor Anton (Spa/DDD) 0:328. Samuel Sanchez (Spa/BMC) 0:549. Alberto Contador (Spa/TNK) 0:5410. Gianluca Brambilla (Ita/EQS) 0:54...12. Bart De Clercq (Bel/LTS) 0:5620. Ben Hermans (Bel/BMC) 1:11 .

Klassement

1. Rubén Fernandez (Spa/MOV) 2. Alejandro Valverde (Spa/MOV op 0:073. Chris Froome (GBr/SKY) 0:114. Esteban Chaves (Col/OBE) 0:175. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:176. Samuel Sanchez (Spa/BMC) 0:467. Peter Kennaugh (GBr/SKY) 0:478. Leopold Konig (Tsj/SKY) 0:519. Daniel Moreno (Spa/MOV) 0:5810. Gianluca Brambilla (Ita/EQS) 1:01...16. Ben Hermans (Bel/BMC) 1:43

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer