Direct naar artikelinhoud

Ergste geweld in jaren in Myanmar: "Vrees voor etnische zuivering met massamoord en verkrachtingen"

Rohingya draagt zijn moeder over de grens tussen Myanmar en Bangladesh.Beeld afp

Vanuit Myanmar is afgelopen week een grote, in het Westen weinig gekende, vluchtelingenstroom op gang gekomen van tienduizenden etnische moslims. De Rohingya, een etnische moslimminderheid in Myanmar, worden in hun thuisland beschouwd als illegalen en worden nu bedreigd door het ergste geweld in jaren tegen hen. Daarbij zijn al zeker tientallen doden gevallen en er wordt gevreesd voor een etnische zuivering. Nu vluchten tienduizenden Rohingya het land uit.

In Myanmar vormen moslims een minderheid van ongeveer twee procent van de bevolking. De Rohingya zijn maar één groep van die moslimminderheid. Mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties hebben al langer kritiek op de manier waarop de boeddhistische meerderheid in Myanmar de Rohingya-minderheid behandelt.

Zo zijn ze in het boeddhistische Myanmar rechteloos en worden ze niet erkend als staatsburgers, ook al wonen velen al generaties lang in het land. Nationalistische boeddhisten zien de Rohingya als een bedreiging voor de boeddhistische bevolking en willen ze uit het land hebben. Daarbij kwam het in het verleden ook al tot gewelddadige confrontaties, waarna heel wat Rohingya in Myanmar in erbarmelijke omstandigheden in kampen leven.

Vluchtelingen moeten wachten aan het vluchtelingenkamp Kutupalang in Cox's Bazar in Bangladesh.Beeld reuters
Medewerkers van het Rode Kruis helpen een oudere vrouw die op de vlucht geslagen is voor het geweld in haar regio.Beeld afp

Etnische zuivering

Afgelopen weken is het geweld tegen de Rohingya sterk toegenomen, sinds het leger van Myanmar een grote operatie is gestart in Rakhine, de deelstaat waar het merendeel van de moslimminderheid in het land woont. Volgens het leger gaat het om een operatie tegen de Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA), dat naar eigen zeggen opkomt voor de Rohingya. Zij vielen vorige week vrijdag politieposten aan en bliezen verschillende bruggen op. Maar volgens mensenrechtenorganisaties wordt er door het leger gemoord, gemarteld, verkracht en dorpen platgebrand. Daarbij vielen meer dan honderd doden, niet alleen rebellen, maar ook burgers en militairen.

Gevreesd wordt dat de operatie van het leger uitmondt in een etnische zuivering, zoals dat ook vorig jaar al is gebeurd. In oktober had ARSA gelijkaarde aanvallen uitgevoerd op de politie, waarna ook een militaire operatie volgde. Volgens de Verenigde Naties zijn er toen hoogstwaarschijnlijk misdaden tegen de menselijkheid gepleegd.

Nieuwe vluchtelingen komen aan op de grens tussen Myanmar en Bangladesh.Beeld reuters
Vluchtelingen reiken om eten in een vluchtelingenkamp aan de grens tussen Myanmar en Bangladesh.Beeld afp

Niemandsland

Alleen al afgelopen week zijn er volgens de Internationale Organisatie voor Migratie 18.500 Rohingya op de vlucht geslagen naar buurland Bangladesh. Andere bronnen hebben het over 27.000 Rohingya-vluchtelingen die afgelopen week zijn toegekomen in Bangladesh. Duizenden anderen zitten vast in het niemandsland tussen Myanmar en Bangladesh. Grensbewakers van Bangladesh vonden vandaag nog de lichamen van negen Rohingya-vrouwen en elf kinderen. Vermoedelijk zijn zij verdronken toen hun boot kapseisde.

In totaal zouden er sinds de jaren 90 al 400.000 Rohingya naar Bangladesh gevlucht zijn. De meeste van hen komen terecht in geïmproviseerde nederzettingen, met hutjes van bamboe, leem, golfplaten en zeilen, zonder enige voorzieningen. De twee VN-vluchtelingenkampen bieden namelijk slechts plaats voor 33.000 Rohingya. Bovendien lopen de Rohingya voortdurend het risico opgepakt en teruggestuurd te worden. Daardoor zitten duizenden Rohingya vast in een niemandsland tussen Myanmar en Bangladesh.

De VN-Veiligheidsraad heeft intussen vergaderd over de situatie in Myanmar. Daarbij roepen ze op tot de-escalatie. Eerder had oud secretaris-generaal Kofi Annan als hoofd van de VN-commissie al opgeroepen de burgerrechten van de Rohingya vast te leggen en hun leefomstandigheden te verbeteren.

Vluchtelingen komen aan in het vluchtelingenkamp Kutupalang in Cox's Bazar in Bangladesh.Beeld reuters
Vluchtelingen moeten wachten aan het vluchtelingenkamp Kutupalang in Cox's Bazar in Bangladesh.Beeld reuters
Vluchtelingen bouwen nieuwe huisjes aan het Belukhali vluchtelingenkamp in Bangladesh.Beeld reuters