Direct naar artikelinhoud
Terug naar school

Ouders vieren 1 september met vrij dagje: "Leve het schooljaar, eindelijk rust"

De zomervakantie zit er weer op. Even de schoolpoort-rush 's ochtends, en dan kunnen veel ouders (eindelijk) even uitblazen.Beeld ANP

Een van de emoties die de eerste schooldag oproept, is opluchting. Bij ouders althans. Sommigen generen zich er wat voor, anderen vieren het einde van twee maanden kleintjes entertainen openlijk met een vrij verwendagje. "Dit zou geen taboe mogen zijn."

“Blij dat de zomervakantie eindelijk gedaan is? Verklap het ze niet, maar kom dat gerust op 1 september in Rozebroeken vieren! Kies voor een intiem moment met je partner of kom gezellig keuvelen met de andere schoolmama’s en -papa’s. Schuif bij ons aan tafel en laat je zalig verwennen tijdens een heerlijk, uitgebreid ontbijt!”

Zo wil het Gentse zwembad Rozebroeken vandaag ouders lokken die tijd willen voor zichzelf na acht of negen weken vertier en opvang voor de kinderen voorzien.

De advertentie komt niet uit de lucht vallen. Amerikaanse ouders posten tegenwoordig zelfs foto’s waarop ze zelf een gat in de lucht springen terwijl de kinderen met een donderwolkgezicht naar hun eerste schooldag vertrekken. Soms prijkt er ‘eindelijk weer vrij’ bij.

Bekomen van de vakantie

De Vlaamse ouder lijkt hierin iets minder expliciet, maar een rondvraag leert dat velen die zich vandaag een dagje vrij kunnen veroorloven en een uitgebreid ontbijt, een wellnessbeurt of andere verwennerij boeken om ‘te bekomen’ van de vakantie.

“Het valt op hoe veel mensen blij zijn dat de regelmaat terugkeert en zichzelf na twee hectische maanden op iets leuks trakteren”, zegt Kelly Cuppens van de Facebook-groep 'Drukke mama’s'.

'Het valt op hoeveel mensen blij zijn dat de regelmaat terugkeert en zichzelf na twee hectische maanden op iets leuks trakteren'
Kelly Cuppens, Facebook-groep 'Drukke mama’s'

Hier en daar ‘staat de cava al koud’ en komt er een lunch met andere opgeluchte ouders of met de geliefde. Maar daarvoor uitkomen levert wel soms kritiek op. “Ik ga winkelen en naar de kapper. Dat doe ik al jaren. Het is lang taboe geweest dat ook te zeggen. Maar ik voel me allesbehalve schuldig want ik heb de hele vakantie voor mijn kinderen van 11 en 16 ingestaan”, zegt Kathleen De Witte (43). “Dat is fijn, maar ook intens. De kritiek begrijp ik niet. Als ik niet af en toe zelf mijn batterijen oplaad, kan ik geen goeie mama zijn.”

Claudia Ramaeckers (25), die een zoontje van 3 heeft, gaat aan de vooravond van de grote dag iets met vriendinnen drinken en morgen gaat ze met haar man, nadat ze hun zoon naar school hebben gebracht, uitgebreid ontbijten, shoppen en series inhalen. “De vakantie was heftig maar onze zoon zal energieke en blije ouders terugzien na zijn eerste schooldag”, zegt ze.

Sofie Boonen (33) heeft drie zonen en maakt vandaag wel een ‘nu is mama vrij’-foto. “Ik hou van die Amerikaanse houding. Iedereen denkt dit, waarom zou je het niet mogen zeggen? De vakantie is stresserend en niemand heeft er last van dat je dan die éne halve dag eens aan jezelf wijdt. Ik ga sporten, daar ben ik al in weken niet aan toegekomen.”

Vervelen is uit den boze

De vrije dag staat ook vaak in teken van zowel het koppel als de kinderen. “Wij werken hard en hebben het echt nodig om eens met twee te ontspannen. Maar we nemen ook allebei vrij om ze samen te kunnen brengen en ophalen op de eerste schooldag”, zegt Stefanie Drykoningen (26), moeder van twee jonge kinderen.

Gevraagd of dit nieuw is, of iets wat altijd al bestond maar waar we nu meer voor uitkomen, zegt Miet Timmers, docent gezinswetenschappen aan Hogeschool Odisee: “Studies tonen dat ouders de vakantie nu als stresserender ervaren dan vorige generaties, omdat opvang vinden lastiger is. Ze werken met twee en de eigen ouders zijn minder beschikbaar. Ook moet alles nu intens en spannend zijn en willen we meer levensdomeinen invullen dan arbeid en gezin. We proppen onze levens vol activiteiten en denken dat dat ook voor de kinderen moet. Wanneer ik me verveelde in de vakantie vonden mijn ouders dat mijn verantwoordelijkheid. Dan moest ik maar iets verzinnen. Nu zie je dat ouders dat veel meer op zich nemen. En dan snak je wellicht nog meer naar 1 september.”

'Studies tonen dat ouders de vakantie nu als stresserender ervaren dan vorige generaties'
Stefanie Drykoningen, moeder van twee jonge kinderen