Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Crevits duwt hervorming secundair onderwijs door: "Blijven wachten is geen optie"

Hilde Crevits wil van geen uitstel weten en gaat door met de modernisering van het secundair onderwijs.Beeld Tim Dirven

"Het gemoderniseerde secundair onderwijs start op 1 september 2018." Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) duwt de hervorming door. Ze gaat zo in tegen de verzuchtingen van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) en de Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten, die een jaar uitstel wensen.

Onderwijsminister Crevits hakt een belangrijke onderwijsknoop door. Zelfs al komen er geen nieuwe eindtermen – het minimum dat een groep leerlingen moet kennen en kunnen –, dan nog wordt de modernisering van het secundair onderwijs uitgerold. “De modernisering start op 1 september 2018”, zegt Crevits in gesprek met deze krant. “Over ten laatste vier weken wil ik weten waar het Vlaams Parlement staat met de vernieuwing van de eindtermen. Alle onderwijsverstrekkers willen starten met de modernisering. Liefst met de nieuwe eindtermen, maar zonder als het moet. Voor het eerste jaar heb je ook niet meteen nieuwe eindtermen nodig. Blijven wachten, is geen optie.”

'Blijven wachten, is geen optie'
Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)

Exact twee jaar geleden kondigde Crevits aan dat het eerste jaar van het gemoderniseerde secundair onderwijs op 1 september 2018 moet starten. Ze houdt zich nu aan haar woord. Al voegde de onderwijsminister er toen wel aan toe dat de nieuwe eindtermen een sleutelrol spelen. “We moeten de eindtermen voor het eerste jaar ook op tijd gedefinieerd hebben”, klonk het toen. Het Vlaams Parlement buigt zich nu over de actualisering van de eindtermen, maar de discussie zit muurvast.

Crevits gaat zo in tegen een deel van het onderwijsveld. Raymonda Verdyck, bestuurder van het GO!, liet in deze krant al verstaan dat ze tegen het einde van dit jaar duidelijkheid wil hebben. “Ik wil niet aan de modernisering van het secundair onderwijs beginnen zonder nieuwe eindtermen”, klinkt het (DM 30/8). “Onze scholen moeten ook tijd krijgen om zich voor te bereiden.” 

Ze stelt dat het GO! het niet kan maken tegenover de scholen om eerst een structuur en pas later een inhoud te voorzien. “Wij kijken daarom naar 1 september 2019. Natuurlijk rol je een hervorming gradueel uit, maar de inhoud, de leerlijnen, moeten wel voor alle jaren gereed zijn.”

Ongeduldig

Ook de Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten (OVSG) stuurt aan op een jaar uitstel. “Wij volgen het standpunt van het Gemeenschapsonderwijs”, zegt algemeen directeur Patriek Delbaere. “Idealiter volgt er even uitstel van de modernisering. De tijd is op. Je hebt zo’n twee jaar nodig om nieuwe eindtermen te vertalen naar leerplannen en die te implementeren op de klasvloer. Tegelijk zien we dat onze scholen zich wel al mentaal en praktisch hebben voorbereid op de hervorming.”

'Idealiter volgt er even uitstel van de modernisering'
Patriek Delbaere, directeur Onderwijskoepel Steden en Gemeenten

Alleen Katholiek Onderwijs Vlaanderen verzet zich niet openlijk tegen de plannen van Crevits. In zekere zin mag dat niet verbazen. Op die manier kunnen de koepels in grotere vrijheid nieuwe leerplannen maken op basis van de oude eindtermen. “We beginnen liefst met nieuw eindtermen, dat is duidelijk”, zegt topman Lieven Boeve. “Maar onze scholen worden ook ongeduldig. Als de politiek vertrouwen geeft aan het veld en het allemaal te lang duurt, dan kunnen we de eerste graad starten. Het kan dan zelfs snel gaan, want het is niet alsof wij nog niet hebben nagedacht over de nieuwe leerplannen.”