Franstalige regeringscrisis: Di Rupo pleit voor decreet dat vervroegde verkiezingen toelaat

Voorzitter in zwaar weer: 'Eigenlijk wordt de PS niet meer geleid.' © .

De grondwet laat het niet toe dat de regionale parlementen vervroegd worden ontbonden.

PS-voorzitter Elio Di Rupo pleit voor een bijzonder decreet dat vervroegde verkiezingen in de Franstalige regionale parlementen mogelijk maakt. Dat heeft hij donderdag op de RTBF verklaard.

Zijn partij werd uit de Waalse meerderheid gezet nadat het CDH aankondigde niet meer met de PS te willen regeren en in zee ging met de MR. Dat werd geofficialiseerd door een constructieve motie van wantrouwen.

In Brussel en de Franse Gemeenschap, waar CDH de PS ook wil dumpen, ligt de puzzel moeilijker. CDH en MR kijken vooral naar DéFi om er nieuwe meerderheden te maken, maar DéFi-voorzitter Olivier Maingain wil PS niet laten vallen.

De grondwet laat het niet toe dat de regionale parlementen vervroegd worden ontbonden en dat er vervroegde verkiezingen plaatsvinden. Di Rupo pleit voor een decreet dat groen licht moet krijgen van een tweederdemeerderheid om aan die situatie een mouw te passen. ‘Ik betreur dat we de kans niet hebben de burger te vragen opnieuw naar de stembus te trekken’, aldus de oud-premier.

Partner Content